ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ ПРИЗОВНОГО ВІКУ

2020-03-11 14:40:58
Двічі на рік у всіх областях України проводиться набір на строкову військову службу, в рамках якої, армію поповнюють тисячі українців.
Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

 Саме обов’язком, а не бажанням, як вважає більшість.
Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту своєї держави, забезпечення особовим складом ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення.
 Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії.
З чого починається призов громадян?
Згідно Указу Президента України № 13/2020 від 16 січня 2020 року «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році» в квітні-червні проходить призов на строкову військову службу до лав Збройних Сил України та інших військових формувань.
 Призову (виклику на призовні комісії) підлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку.
 Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову.
‼️Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.‼️
 Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.
 За порушення правил військового обліку для призовників настає адміністративна відповідальність.
 За ухилення від призову на строкову військову службу - кримінальна.
 Ухилення від призову на строкову військову службу- карається обмеженням волі на строк до трьох років ( стаття 335 Кримінального Кодексу України).
 У разі неявки призовника до призовної дільниці без поважних причин у встановлений законодавством термін матеріали на нього передаються до правоохоронних органів для розшуку і примусової доставки на призовну дільницю, а також відповідно Закону України від 16.03.2017 року № 1951-VIII «Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних» відомості про ухилення громадянина від призову на строкову військову службу вносяться до єдиного Державного реєстру військовозобов’язаних і призовників.
 ‼️Також нагадуємо, що гідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, введеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744/2014: військовослужбовців строкової служби до виконання завдань в зоні проведення Операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей залучати заборонено.‼️
Військовий комісар Тячівського РВК, підполковник Ю.КЛЮШНИК

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00