Сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

2020-09-03 13:20:38
Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає актуальнішою і болючішою темою для нашого суспільства.
Однак останніми роками змінилися пріоритети державної політики. Перевага надається сімейним формам виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка/піклування, передача на виховання у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу).
       Усиновлення – є найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини, тобто прийняття її у сім’ю на правах рідної. Усиновлення дітей проводиться на підставі рішення суду.
Опіка, піклування встановлюються для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років. Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Особи, в сім’ї яких влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування і не перебувають в родинних стосунках, зобов’язані пройти за направленням служби у справах дітей курс навчання в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. 
Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІУ рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. В окремих випадках за згодою сторін прийомна сім’я може функціонувати і після досягнення прийомними батьками пенсійного віку, але не більше ніж протягом п’яти років. Після утворення прийомної сім’ї постійно здійснюється її соціальне супроводження працівниками районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Метою створення дитячого будинку сімейного типу є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі І-ІУ рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. За дітьми-вихованцями зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Прожиткові мінімуми для основних соціальних і демографічних груп населення
          З 1 липня вони такі:
        • для дітей віком до 6 років – 1859 грн. 
        • дітей віком від 6 до 18 років – 2318 грн.
        Розмір допомоги надається у сумі, що дорівнює різниці між 2,5 прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.
        Для дітей віком до 6 років допомогу отримують в розмірі 4647,50 грн, від 6 до 18 років - 5795грн.
        Якщо дитина має інвалідність, то розмір допомоги становитиме 3,5 прожиткового мінімуму. Зокрема, максимальний розмір допомоги для дітей з інвалідністю становитиме для дітей до 6 років – 6506,50 грн, від 6 до 18 років –8113грн (без урахування отриманих аліментів, пенсій, допомог на дитину).
        На території Тячівського району перебуває 90 усиновлених дітей, 150 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування під опікою/піклуванням, створено 5 прийомних сімей, в яких виховуються 12 дітей, та 2 дитячі будинки сімейного типу, в  яких виховуються також 12 дітей.
Якщо Ви вважаєте, що чужих дітей не буває, що проблема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, справа не лише держави, що кожна людина в змозі змінити життя хоча б одного хлопчика чи дівчинки, узявши їх в родину, Ви можете звернутися за детальнішою інформацією в Службу у справах дітей Тячівської районної державної адміністрації (каб.404 начальник Служби -  Віра САСИН та каб. 405 начальник відділу -  Злата ЛАКІЄНКО). 
Начальник відділу з питань опіки, 
піклування. усиновлення  та сімейних форм
виховання дітей служби у справах дітей
Тячівської РДА                                                                    Злата ЛАКІЄНКО
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00