У кожній територіальній громаді району потрібно створити Службу у справах дітей

2021-02-15 12:03:49
З приводу даного питання минулого тижня відбулась нарада з головами та представниками територіальних громад району. 

Провела нараду - начальник служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлана Якімеліна за участі голови райради Юрія Беріндє та заступника Михайла Вурсти, начальника районної Служби Віри Сасин та фахівців. 

Відтак, як було зазначено, в умовах децентралізації законодавством України передбачено створення служби у справах дітей як самостійного структурного підрозділу виконавчого комітету об’єднаної територіальної громади.
Районну службу, яка на даний час опікується відповідними категоріями дітей, що перебувають  у складних життєвих обставинах, з часом буде ліквідовано. Тож новостворені Служби в ТГ надалі займатимуться  координацією діяльності стосовно захисту прав дітей, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування тощо. 
Поки що діє перехідний період, який триватиме до жовтня поточного року і за цей час громади повинні створити свої служби. Наразі в Тячівському районі це зробили лише дві громади – Тячівська та Вільховецька. Вся база даних з району передаватиметься в громади за місцем проживання таких дітей. 
Світлана Якімеліна коротко ознайомила з механізмом та основними напрямки цієї важливої і водночас складної роботи, яка лягає на плечі громад. А саме:в ОТГ мають забезпечити облік дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, які можуть бути усиновлені; дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій; усиновлених дітей, за умовами проживання та виховання яких здійснюється нагляд; дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах; потенційних опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів; кандидатів в усиновлювачі; нерухомого майна дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.
Серед інших обов'язків - ведення Єдиного електронного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.
Тільки маючи Службу в ОТГ можна утворити комісію з питань захисту прав дитини для розгляду різних питань, яка діє поки що на рівні району. Зокрема і спірних, що потребують колегіального вирішення та ухвалення необхідних рішень органу опіки та піклування стосовно соціального захисту дітей на своїй території, зокрема в позасудовому порядку тощо. 
В той же час як відмітила начальник Служби у справах дітей Тячівської РДА Віра Сасин таких питань, які потребують негайного вирішення в інтересах дітей надзвичайно багато. Часто трапляються випадки, коли  малолітнім загрожує небезпека у власній неблагополучній родині. Тому органи опіки змушені вилучати дітей із таких сімей, щоб забезпечити їм належний догляд і безпечне проживання. Фахівці районної Служби готові надати необхідну консультативну допомогу громадам   та співпрацювати в даному напрямку. 
Структурно Службу рекомендовано створювати як окрему юридичну особу з розрахунку один працівник не більше, а ніж на одну тисячу дітей, але не менше одного працівника на об’єднану територіальну громаду. Загалом на території Тячівського району проживає більше 21 тисячі дитячого населення.
І як наголосив у підсумку наради голова райради Юрій Беріндє: Соціальний захист дітей – це надважливе завдання місцевої влади. Тому в період децентралізації при передачі повноважень від РДА до створених ОТГ, важливо не допустити розбалансування системи опіки над дітьми. 
Загалом робоча нарада пройшла у конструктивному руслі. Учасниками наради було обговорено та засвідчено готовність до подальшої плідної співпраці задля забезпечення реалізації державної політики у сфері прав дітей.
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації



Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00