Вшанування річниці бойових дій при Дебальцеві

2021-02-18 13:08:20
Бої в Дебальцевому стали однією з ключових подій у протистоянні на Донбасі. У ньому взяли участь тисячі бійців та сотні одиниць техніки й артилерії з обох сторін. 

Дебальцеве було окуповано російською армією і бойовиками в лютому 2015 року, після того, як армія РФ вдруге, після Іловайська, пішла на пряме вторгнення в Україну. 
Найгостріша фаза протистояння тривала з 25 січня до 18 лютого 2015 року. 
Інформація про те, що сили АТО опинилися в оточенні, почала надходити на початку лютого. 7 лютого ЗСУ залишили село Рідкодуб, а 9 лютого бойовики та російські війська взяли під контроль село Логвинове, а з ним і дорогу з Дебальцевого на Артемівськ, через яку здійснювалося забезпечення сил АТО у місті.
12 лютого, були досягнуті так звані другі Мінські домовленості, які передбачали повне припинення вогню з 15 лютого 2015 року.
Після встановлення умовного перемир'я бойовики перекинули до Дебальцевого, яке називали своїм внутрішнім районом, сили з інших напрямків. Як наслідок, ще більше посилилися обстріли опорних пунктів сил АТО.
Додаткових резервів для підтримки сил АТО в Дебальцевому майже не було. За таких умов Генштаб ЗСУ вирішив 18 лютого вивести всі підрозділи з району. Через морози планувалося виходити не лише автошляхами, а й польовими дорогами.
Відведення військ проходило двома основними маршрутами невеликими колонами під прикриттям бойових броньованих машин та артилерії. Також був організований маршрут, де імітувався рух колон.
У бойових умовах повний вихід з Дебальцевого відбувався у кілька етапів і тривав кілька діб. 
Після завершення відходу сили АТО зайняли нову лінію оборони по річці Луганка. Бойовики намагалися атакувати нові позиції, але, без успіху. Загалом активні бої там продовжувалися до 21 лютого.
За даними Генштабу, під час бойових дій в районі Дебальцевого у період з 15 січня до 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців, 270 було поранено, 7 - взято в полон та 18 зникли безвісти. За весь час оборони Дебальцівського виступу загинуло 136 та було поранено 331 військовослужбовців ЗСУ. Також повідомляли, що близько 30% техніки було втрачено (знищено противником або виведено з ладу силами підрозділів АТО).


 

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00