Тимчасове „гостювання” в патронатній сім’ї

2021-02-25 15:21:32
Починаючи з 2017 року в Україні розпочато реформу деінституціалізації, метою якої є зміна системи інституційного догляду та виховання дітей на систему, яка забезпечує догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовища. 

В 2020 році розпочато другий етап реалізації реформи деінституціалізації, який передбачає розвиток послуг для дітей та сімей, що потребують всебічної поінформованості та підтримки суспільства. Однією з актуальних послуг є патронат над дитиною.
Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, яка передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію в сім’ї патронатного вихователя дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах чи потребує захисту, та одночасне надання спеціалістами соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг її батькам для вирішення проблем, що призвели до розлучення з дитиною. 
Метою патронату над дитиною  є насамперед забезпечення прав дитини, яка через складні життєві обставини, тимчасово не може проживати разом з батьками або законними представниками,  та надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю, відповідно до найкращих інтересів дитини.
Отже, патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах в сім’ю патронатного вихователя на період подолання дитиною, та її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. 
Для роботи патронатними вихователями шукаємо сім’ї, які готові в своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту. Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка.
Під час виїздів в населенні пункти району, працівниками Тячівського районного центру соціальних служб здійснюється виявлення сімей,  які опинилися у складних життєвих обставинах, в яких є ризик здоров’я та життю дітей, сім’ї, в яких батьки не вміють, з певних причин, або не бажають відповідально ставитися до виконання своїх батьківських обов’язків, покладених на них державою.  В результаті чого, діти вилучаються з таких сімей, та потрапляють  в інтернатні заклади, чим порушується право дитини на виховання в сім’ї.
Перевагами запровадження патронату в громаді є те, що дитина залишається проживати у своїй громаді, максимально наближено до родини, школи, садочка, друзів та спеціалістів, які надають підтримку її батькам. На період вирішення проблем дитина тимчасово “в гостях” в професійній патронатній сім’ї, де  за її життя і здоров’я відповідає патронатний вихователь. В сім’ї патронатного вихователя створені належні умови для освіти, розвитку, якісної соціально-психологічної реабілітації дитини. Проводиться моніторинг можливості повернення дитини до батьків, або пошук нової сім’ї для дитини. 
Завдяки патронату діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть в інтернатні або інші заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать догляд і реабілітацію.
Якщо Ви небайдужі та маєте бажання створити патронатну родину, звертайтеся до Тячівського районного центру соціальних служб, що знаходиться за  адресою: м. Тячів, вул. Незалежності, 30, кабінет 103 або 104.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00