Актуальне питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі.

2021-07-29 16:40:38


Питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі завжди було великою проблемою. Сьогодні ситуація особливо загострилася. Не радують око звалища відходів біля наших будинків, на узбіччі доріг.

Екологія річок, потічків району сьогодні у вкрай складному стані. Про чистоту їхніх вод говорити не доводиться: щодня в наші водойми потрапляє побутове сміття. Воно осідає на дні, накопичується біля берегів, негативно впливає на річкову флору та фауну, завдає непоправної шкоди сільському господарству і – головне – здоров’ю людей.

Із 67 населених пунктів району лише 39 охоплені централізованим вивозом твердих побутових відходів. І навіть у тих населених пунктах, де послуги з вивозу ТПВ надаються спеціалізованими підприємствами немає 100 відсоткового охоплення населення, що призводить до утворення несанкціонованих звалищ та погіршення санітарно-епідеміологічного стану територій.

Тверді побутові відходи представляють собою суміш, яка складається з різноманітного непотребу. Але більш прискіпливий аналіз показує, що вона складається з: харчових відходів, паперу, картону, деревини, металобрухту чорних і кольорових металів, кісток, шкіри, гуми, текстилю, скла, полімерних матеріалів. Але разом з тим, в цій суміші можна знайти солі ртуті з батарей, фосфоро-карбонати з флуоресцентних ламп, токсичні хімікати, які містяться в залишках фарб та розчинників, лаків та аерозолів, акумуляторах і т. п.

Кількість ТПВ залежить від: пори року, побутових та харчових потреб людини, розвитку економіки товарів народного вжитку, тари та інших чинників.

Так, осіння кількість твердих побутових відходів зростає за рахунок опалого листя з дерев та відходів фруктів та овочів.

Зростанню кількості відходів сприяють товари одноразового використання; товари народного споживання з короткочасним терміном служби людині, які ми купуємо, споживаємо та викидаємо не дивлячись на їх залишкову вартість.

Сприяє росту потоку сміття і тара, яка до того ж видозмінює його. Так за останні п’ятдесят років в твердих побутових відходах зменшилась кількість скла та жерстяних банок, в той же час значно зросла кількість пластику та інших полімерних матеріалів. На сучасному етапі розвитку суспільства кожна людина за даними статистики в середньому за одну добу створює від 2 до 3 кг твердих побутових відходів. І мають тенденцію до постійного зростання, що заставляє місцеву владу населених пунктів постійно шукати оптимальні шляхи утилізації відходів своїх громадян.

Одним із можливих шляхів вирішення проблеми у сфері поводження з побутовими відходами є запровадження роздільного збирання відходів. На сьогодні, в районі в 12 населених пунктах товариствами "КВ-Консалт", "КН-Консалт", "КВ-Консалт+" встановлені контейнери для збирання пластику та скла. Але цього недостатньо, ефективне вирішення існуючих проблем у сфері поводження з побутовими відходами – комплексний підхід до їх розв’язання шляхом: охоплення послугами зі збирання ТПВ всього населення району; впровадження роздільного збирання; розвитку ринку вторинної сировини та стимулювання активності (залучення) суб’єктів господарювання у сфері поводження з побутовими відходами; впровадження нових систем збирання і перероблення вторинної ресурсоцінної сировини та відходів, що біологічно розкладаються (біомаси), відходів тари та пакувальних матеріалі; закриття та рекультивації локальних звалищ.

Комплексний підхід до переробки відходів повинен базуватись на стратегічному довгостроковому плануванні для забезпечення гнучкості та адаптації до майбутніх змін у складі та кількості твердих побутових відходів і доступності технологій утилізації.

Участь місцевої влади, а також всіх груп населення (сміттєвиробників) в реалізації програми комплексного управління твердими побутовими відходами.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00