Системна робота, яка ведеться під патронатом Першої леді у напрямі запобігання насилля в родині та реабілітації постраждалих, може позиціонуватися як Національний проект, яким в Україні стверджується головне право людини на безпеку і захист

2021-08-10 17:00:58


Про це заявила Міністр соціальної політики Марина Лазебна на нараді щодо розбудови мережі спеціалізованих служб для осіб, постраждалих від домашнього насильства, що відбулася під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за участю Першої леді України Олени Зеленської 9 серпня 2021 року.

Марина Лазебна у своєму виступі підкреслила, що Уряд у Державній соціальній програмі запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року поставив амбітну ціль: протягом трьох років (2021-2023) принципово розширити в громадах мережу спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства.

Міністр наголосила, що були зроблені важливі кроки для реалізації програми, зокрема передбачили допомогу громадам у фінансуванні їх розбудови за рахунок коштів державного бюджету. Загалом на три роки Урядом визначено ресурс у 685 мільйонів гривень. З них 274 мільйони (або 40%) вже закладені у Державному бюджеті на 2021 рік у вигляді субвенції місцевим бюджетам. 

За словами Марини Лазебної, разом з громадами проведено велику роботу щодо аналізу функціонування існуючої мережі спеціалізованих закладів та визначення шляхів її розвитку і удосконалення. За рахунок коштів субвенції планується створити в цьому році: 28 притулків, 39 денних центрів, 58 консультативних служб, та придбати 40 автомобілів для мобільних бригад соціально-психологічної допомоги.

Міністр впевнена, що кожна людина, яка постраждала від домашнього насильства, має отримати якісні спеціалізовані послуги відповідно до своїх потреб та якнайближче до свого місця проживання. З цією метою Мінсоцполітики розробило три проекти стандартів послуг: соціально-психологічної реабілітації, кризового та екстреного втручання та надання притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, розпочалася апробація цих стандартів у Дніпропетровській, Закарпатській, Тернопільській, Одеській, Черкаській областях та в місті Києві.

«Головний висновок, який ми зробили, коли працювали з громадами, це те, що громади оцінили потреби своїх мешканців, бачать проблему та розуміють важливість розбудови мережі спеціалізованих служб підтримки і готові надавати соціальну, психологічну, юридичну допомогу людям, які пережили домашнє і сексуальне насильство.

Вони також оцінили власні можливості створити та забезпечити подальшу роботу таких служб. 

Фактично, завдяки цій попередній роботі з громадами, вже відбулась дуже важлива зміна у ставленні до домашнього насильства, його наслідків та в усвідомленні місцевою владою своєї ролі та відповідальності в боротьбі з цим явищем», - резюмувала Марина Лазебна.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00