Тячівська делегація взяла участь у відзначенні 79-ої річниці проголошення Карпатської України на Красному Полі

2018-03-15 18:36:55

Сьогодні на «Красному полі» поблизу м.Хуст відбувся мітинг-реквієм з нагоди відзначення 79-ої річниці проголошення Карпатської України на чолі з її Президентом Августином Волошином .


Саме 15 – го березня 1939 року закарпатці вписали свою сторінку до літопису державотворення незалежної України. На території, де наразі розташований Меморіальний комплекс “Красне Поле”, у 1939 році пролилася кров близько 300 Карпатських січовиків, які загинули у нерівному бою з угорським військом за незалежність своєї Батьківщини. Бій на Красному Полі вважають повторенням подвигу героїв Крут. Загалом протягом березня 1939 року було вбито близько 2 тисяч захисників Карпатської України, понад 7 тисяч українців зазнали переслідувань.
В офіційних заходах взяли участь керівники області, обласних установ та організацій, голови місцевого самоврядування, делегації районів, військовослужбовці, представники правоохоронних та силових структур, представники громадськості. громадських організацій області, очевидці подій, небайдужі громадяни. Серед почесних гостей - голови обласних рад: Полтавської – Олександр Біленький, Івано-Франківської - Олександр Сич, Львівської - Олександр Ганущин.
До вшанування також долучилось керівництво Тячівщини, працівники Тячівської РДА, керівники районних установ, депутати всіх рівнів, учасники Революції Гідності та АТО, активісти та волонтери Тячівщини.
Біля Пам’ятного Хреста, встановленого на честь загиблих Карпатських січовиків, на почесній варті вишикувалися курсанти Мукачівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Над мальовничою притисянською долиною рознеслися головна пісня України – її Гімн та військові салюти. Присутні вшанували пам’ять полеглих на місці героїчного бою Карпатських січовиків – оборонців молодої незалежної Карпатської України – хвилиною мовчання. Відтак з патріотичними промовами до присутніх звернулися голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль та та Михайло Рівіс.
Геннадій Москаль наголосив, що на сьогоднішній день незаперечним залишається факт: Карпатська Україна 1938-1939 років визнається як один з етапів української державності в ХХ столітті. Існування Карпатської України прискорило процес возз’єднання всіх українських земель в єдиному державному механізмі. Тож нинішнє й прийдешнє покоління мають пам’ятати і розуміти, яким тривалим і складним був шлях українців до своєї свободи та незалежності. Забути це їм не дасть Красне Поле – символ героїчної боротьби і звитяги..
– Захисники Карпатської України продемонстрували світові, що за Карпатами живуть українці, які разом зі своїми братами з іншого боку гір прагнуть жити в єдиній національній державі, – наголосив у своїй промові Г. Москаль. – Сьогодні з упевненістю можна сказати, що подвиг на Красному полі стоїть в одному ряду з подвигом героїв Крут, оборонців Донецького аеропорту, інших мужніх захисників української Землі. І наш обов’язок повернути й увічнити імена творців Карпатської України, її захисників. На честь героїв Карпатської України в ході виконання Закону «про декомунізацію» моїми розпорядженнями на Закарпатті перейменовано 27 вулиць, із них п’ять названо на честь Августина Волошина – президента Карпатської України.
Також до учасників зібрання звернулися голови Полтавської, Івано-Франківської та Львівської областей, якими було наголошено, що Карпатська Україна - одна з предтеч нашої молодої незалежної держави. І на сьогодні Україну боронять від лютого ворога на Сході її мужні захисники . Українці повинні об’єднуватись задля побудови сильної, квітучої, багатої, вільної, мирної європейської держави.
Відтак під мелодію пісні «Ой, над Хустом ворон кряче» у виконанні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору відбулося покладання квітів представниками офіціних делегацій. Серед учасників, зокрема, й голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук та голова райради Іван Фабрицій, депутат Закарпатської облради Василь Федурцьо, Тячівський міський голова Іван Ковач та інші посадовці. .
Завершилось дійство панахидою за загиблими січовиками, яку відслужили священнослужителі різних конфесій краю.
Прес-служба Тячівської райдержпдміністрації
























Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00