15 березня 1939 року в Хусті була проголошена незалежність Карпатської України

2022-03-15 10:01:33
15 березня 1939 року Сойм Карпатської України проголосив незалежність краю від Чехословацької Республіки. Августин Волошин став президентом, а Юліан Ревай — прем’єр-міністром.

Карпатський Сойм або Хустський парламент прийняв доленосні рішення про незалежність Карпатської України, про державний устрій Карпатської України, про назву – Карпатська Україна, про мову Карпатської України, про герб Карпатської України, про гімн Карпатської України і про прапор Карпатської України.

Закарпатці піднялися на захист своєї молодої країни, адже юнаки і дівчата боронили Карпатську Україну на Красному Полі під Хустом. Багато було розстріляно й багато було закатовано в концентраційних таборах. Без Карпатської України не настало б входження Закарпатського краю до складу України в 1944-1946 роках.

16 березня відбувся бій на Красному Полі, тоді угорські війська захопили Хуст, а до 18-го березня – й іншу територію Карпатської України. У травні 1939 року Карпатська Україна перестала існувати, як незалежна держава.

Бій на Красному полі, де мужні захисники Карпатської України вступили в бій з хортиськими військами - був першим випадком збройного опору планам Гітлера з перекроювання кордонів Європи.

Карпатська Україна – важлива сторінка державотворення України.

Пам’ятаймо уроки історії! Шануймо своїх героїв!

Прес-служба Тячівської райдержадміністрації  

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00