26 КВІТНЯ - ДЕНЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

2022-04-26 10:21:50
Сьогодні – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Кожного року 26 квітня Україна, й увесь світ, згадує Чорнобильську катастрофу.

Цього фатального дня рівно 36 років тому, у 1986 році, на Чорнобильській атомній електростанції вибухнув четвертий енергоблок.

Декілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася багато днів. Унаслідок вибуху реактор був повністю зруйнований, а в атмосферу Землі вирвалася хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. 

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним «саркофагом» і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію.

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних медичних, економічних, соціальних та гуманітарних наслідків.

Визначити масштаби трагедії та її впливу на здоров’я людей важко й досі. Так, 30 співробітників АЕС загинули внаслідок вибуху або гострої променевої хвороби в найближчі декілька місяців після дня аварії. Лише від раку, що розвинувся в результаті отриманої дози радіації, померли сотні тисяч людей.

Уже 36 років із моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. А навколо ЧАЕС створено 30-кілометроку зону відчуження.

Дякуємо за подвиг, і вічна пам`ять героям, що віддали своє життя у боротьбі з цією техногенною катастрофою!

Пам`ятаймо, що людське життя – безцінне, і будь-які експерименти та наукові впровадження перш за все мають бути безпечними для людства, для нашого майбутнього, для життя на планеті Земля.

Прес-служба Тячівської РВА 

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00