БАКТЕРІАЛЬНИЙ ОПІК ПЛОДОВИХ – НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ САДУ!

2022-05-19 09:20:30

Бактеріа́льний о́пік плодо́вих, надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культур. Збудник уражує близько 170 видів рослин. Найчутливішими плодовими культурами до опіку є: грушаяблуняайвасливаабрикосвишняперсик. Існує виражена сортова різниця в чутливості до захворювання.

Опік плодових уражує квіти, листкипагонигілки, стовбур, коріньплоди. Квіти в'януть, змінюють забарвлення від природного до коричневого та чорного, засихають, залишаючись на дереві. При теплій вологій погоді на квітках і квітконіжках спостерігається виділення молочно-білого ексудату. Листки та пагони в'януть, темніють та згодом засихають.

Шкодочинність хвороби виражається в ослабленні дерев, втраті товарної якості плодів та зниженні врожайності, а за сприятливих умов для розвитку хвороби — у повній загибелі рослин.

В уражених опіком дерев, віком від 5 до 20 років, спостерігалося в'янення та побуріння пагонів, плодів і листя. Поширення збудника проходить за допомогою комах-запилювачів (бджоли,осиджмелі), мухпопелиць та інших комах. На дальшій відстані збудника опіку переносять птахи (шпаки). Дощ та вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території. Передається збудник з садивним матеріалом та прищепами. Вірогідність ураження зростає при недотриманні правил дезінфекції під час обрізки дерев.    

Карантинні заходи: забороняється ввезення садивного та щепного матеріалу із заражених районів країн, де зареєстровано захворювання; обов'язковий карантинний догляд та лабораторна експертиза; для вчасного виявлення захворювання необхідне обстеження посадок у період цвітіння та достигання плодів.
                                                                                                                                                   
Агротехнічні заходи: сильно уражені опіком плодових поодинокі плодові дерева знищують шляхом викорчовування і спалювання їх на місці; при незначному ураженні окремих гілок опіком плодових проводять п'ятиразовий обробіток в період цвітіння плодових дерев бордоською рідиною; для лікування застосовувати антибіотики; одночасно обробляють фунгіцидами широкого спектра дії, оскільки захворюваність на бактеріальний опік часто поєднується з грибковими інфекціями; у період спокою пізно восени роблять обрізку окремих гілок: молодих на відстані 20-25 см від місця ураження, старих — на відстані 10-15 см; як профілактичний захід рекомендується проводити викорчовування дикорослих грушяблунь і глоду, які можуть бути джерелом інфекції; при закладанні нових садів необхідно вибрати стійкі сорти; проводити боротьбу з комахами-переносниками.


Головний спеціаліст відділу карантину рослин                                
Управління фітосанітарної безпеки Головного 
управління Держпродспоживслужби                 Рознай М.Ю.                                   
                                                                 .                                                                                    
                             


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00