Щорічно 30 вересня в Україні відзначається День усиновлення

2022-09-30 10:33:04
Це свято людяності, милосердя, великодушності, яке не випадково збігається з днем християнських святих Віри, Надії, Любові та матерії їх Софії. Це надзвичайно тепле свято для всієї української громади і, насамперед, для батьків і дітей, які волею долі стали однією родиною.
Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах сина або дочки, що здійснене на підставі рішення суду.

Збройна агресія росії відібрала життя у тисяч людей. Через війну багато дітей втратили своїх батьків і залишилися позбавленими родинного піклування. Окрім того, соціальними мережами почали ширитися численні оголошення про термінове всиновлення таких дітей, про спрощені процедури в період воєнного стану і т.д.

На період дії воєнного стану процедура усиновлення не змінювалася, тож усиновлення відбувається на загальних підставах, з урахуванням вимог, встановлених Сімейним Кодексом України та Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №905 від 08.10.2008.

Особам, які виявили бажання  усиновити дитину,  спочатку варто   звернутися до районної, міської служби у справах дітей за місцем проживання.   Службі необхідно вжити вичерпних заходів для реалізації прав дитини на виховання батьками або іншими родичами, Адже, в умовах воєнного стану виникають ризики порушення їх прав через, можливо, втрачені документи або відсутність інформації про місцезнаходження батьків чи родичів дитини.

Тому при розгляді питання про усиновлення служби у справах дітей:
  • встановлюють обставини щодо батьків та самої дитини, з’ясовуючи чи може вона бути усиновленою;
  • з’ясовують чи наявні у дитини інші родичі і чи можуть вони піклуватись про дитину;
  • забезпечують пріоритетну можливість виховувати дитину родичам.
Важливо зазначити, що усиновлення здійснюється тільки по відношенню до тих дітей, обставини життя батьків яких або інших родичів вдалося встановити. Також, для усиновлення потрібна згода самої дитини, у тому випадку, якщо за віком та рівнем розвитку вона може її висловити.

В умовах воєнного стану усиновлення дітей, які перебувають на території України, можливе лише  в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України.

Офіційну інформацію стосовно дітей, які підлягають усиновленню  має право надавати служба у справах дітей за місцем, де дитина перебуває на обліку і лише кандидатам в усиновлювачі.

Задля того, аби  стати на облік потенційним усиновлювачем  потрібно довести, що вони відповідають вимогам для усиновлення і зібрати необхідні документи:
1) копію документа, що посвідчує особу;
2) копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків 
3) копію документу, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
4) довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік.
5) копію свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);
6) висновок про стан здоров’я кожного заявника;
7) документ про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, виданий територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;
8) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

Заяву може бути подано в паперовій формі безпосередньо під час особистого прийому в службі у справах дітей або в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг та інтегровані з ним інформаційні системи Мінсоцполітики, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. У заяві зазначається адреса проживання заявника (за наявності кількох місць проживання - адреса кожного з них), дані паспорта громадянина України, номер телефону та адреса електронної пошти.

Служба у справах дітей протягом п’яти робочих днів після проведення перевірки документів, проводить обстеження житлово-побутових умов заявників, за результатами якого складає акт . У разі відповідності наданих документів/відомостей та житлово-побутових умов заявника вимогам законодавства працівник служби у справах дітей подає до обласного центру соціальних служб електронний запит щодо проходження заявником курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Тільки після цього можна розпочинати процедуру з усиновлення.

Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством.

Громадяни, які бажають усиновити дитину та отримати   консультацію, можуть звернутися до служби у справах дітей Тячівської районної військової адміністрації за адресою м.Тячів вул Незалежності,30 (каб 404). Начальник служби Віра САСИН. 

В Тячівському районі на місцевому обліку служби перебуває 18 дітей, які підлягають усиновленню. В основному це діти старше 10 років. Усиновлено за 2022 рік - 4 дітей. Взагалі в районі проживає 90 дітей, які усиновлені. 

Служба у справах дітей Тячівської РВА дякує всім усиновлювачам, які проживають на території району. Прийміть доземний уклін та найщиріші слова поваги з нагоди свята. Ви відкрили дитині своє серце, розділили з нею свою любов і душевне тепло, почули такі довгоочікувані слова «тато» і «мама». Нехай посаджені Вами зерна добра й любові проростуть в дитячих душах пишним цвітом! 

Щастя Вам, добра, миру та благополуччя!                      
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00