Стандарти Ради Європи тепер у новій затвердженій програмі підвищення кваліфікації «Молодіжна політика, заснована на підходах участі»

2023-09-26 14:06:33

18 вересня 2023 року Національне агентство України з питань державної служби затвердило типову загальну короткострокову програму підвищення кваліфікації за темою «Молодіжна політика, заснована на підходах участі».

Проєкт типової програми був розроблений проєктом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ» у співпраці з Міністерством молоді та спорту України, Національним агентством України з питань державної служби та Українською Асоціацією Молодіжних Рад. Проєкт програми доопрацювала і рекомендувала до затвердження робоча група при Національному агентстві України з питань державної служби, до складу якої входили представники та представниці Національного агентства України з питань державної служби, Міністерства молоді та спорту України, Всеукраїнського молодіжного центру, проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза IІI», Програми USAID DOBRE, органів місцевого самоврядування, закладів вищої освіти, молодіжних центрів, молодіжних рад та громадських організацій.

Метою Типової програми є підвищення рівня професійних компетентностей державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування щодо забезпечення участі молоді у формуванні та реалізації молодіжної політики з урахуванням стандартів та підходів Ради Європи.

Національне агентство України з питань державної служби рекомендує суб’єктам надання освітніх послуг у сфері професійного навчання (провайдерам) розробляти загальні програми підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань молодіжної політики, заснованої на підходах участі, на основі Типової програми.

Для початку впровадження програми у 2023 році у межах компоненту «Молодіжна політика, заснована на підходах участі» проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ» передбачається створення навчального посібника та проведення тренінгу для тренерів та тренерок (оголошення відкритого набору буде опубліковано зокрема на сайті Офісу Ради Європи в Україні). У 2024 році заплановано забезпечення менторського та експертного підтримування тренерської команди у підготовці та впровадження навчань на обласному та місцевому рівнях; консолідаційну зустрічі з оцінки впровадження програм навчання.

Проєкт «Молодь за демократію в Україні: Фаза III» підкреслює важливість Стратегії молодіжного сектору Ради Європи до 2030 року та відображає Національну стратегію державної молодіжної політики до 2030 року, Державну цільову соціальну програму «Молодь України» 2021–2025.

Проєкт заохочує зацікавлені сторони молодіжної політики в Україні впроваджувати та поширювати Рекомендації Комітету Міністрів державам-членам: про доступ молоді з неблагополучних районів до соціальних прав, CM/Rec(2015)3про доступ молодих людей до прав, CM/Rec(2016)7про молодіжну роботу, CM/Rec(2017)4щодо участі ромської молоді, CM/Rec(2023)4про захист молодіжного громадянського суспільства і молоді та підтримки їх участі в демократичних процесах, CM/Rec(2022)6.


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00