Мінфін та Мінцифри розпочинають опитування держслужбовців, які отримували зарплати за рахунок бюджетної підтримки США

2024-01-17 18:49:23
Сьогодні Міністерство фінансів та Міністерство цифрової трансформації України за підтримки проекту USAID / UK aid SOERA та проекту USAID / UK aid TAPAS розпочинають опитування серед державних службовців у застосунку Дія.

Отримувачі заробітних плат за рахунок прямої бюджетної підтримки США у 2022-2023 роках зможуть відповісти на питання чинної системи платежів з держбюджету України.

Завдяки цьому буде зібрано необхідну інформацію для аналізу та вдосконалення системи платежів із держбюджету. У довгостроковій перспективі це сприятиме посиленню контролю за рухом коштів аж до кінцевого отримувача і ще більшій прозорості, у тому числі у використанні коштів допомоги від американських платників податків.

Опитування стане дієвим доповненням до існуючої багаторівневої системи моніторингу та аудиту прямої бюджетної підтримки, впровадженої Урядом України, Світовим банком і USAID.

"Забезпечення прозорого використання фінансової підтримки від США, а також будь-якої іншої іноземної допомоги є пріоритетом для Уряду України. Це опитування є одним із багатьох способів, за допомогою яких ми збираємо інформацію про виплати з держбюджету за рахунок прямої бюджетної підтримки і перевіряємо чи вчасно та у повному обсязі їх було здійснено. Відповіді опитаних стануть значним внеском у масштабну роботу, яку ми проводимо, щоб фінансова підтримка наших партнерів надходила до визначених отримувачів”, — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

За останні два роки майже 150 тисяч держслужбовців отримали зарплати завдяки фінансовій підтримці проекту Світового банку “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine). У рамках зазначеного проекту 80% коштів надійшло саме від Уряду США.

Нагадаємо, з квітня 2022 Україна отримала від Сполучених Штатів грантів у 22,9 млрд доларів США. Ці кошти допомогли профінансувати критичні невійськові видатки – зарплати освітян, медиків, рятувальників та державних службовців.
Опитування в Дії стали зручним способом комунікації між громадянами та державою. Ми провели в застосунку вже 18 опитувань, в яких українці проголосували в Дії понад 13,4 млн разів. Завдяки опитуванням з’явилась можливість отримати швидкий і цінний фідбек від українців. Цього разу вперше запускаємо опитування для держслужбовців, яке дасть змогу проаналізувати, наскільки ефективна система виплати коштів для держслужбовців”, — пояснив Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Опитування триватиме сім днів – з 17 січня до 23 січня 2024 року (включно). Участь у ньому є добровільною. Для участі необхідно оновити застосунок Дія.

Довідково
Проект USAID / UK aid «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA), який фінансується через USAID та UK aid і реалізується компанією Делойт Консалтинг, надає підтримку Уряду України у забезпеченні прозорості і підзвітності щодо прямої бюджетної підтримки від Уряду США. Спільно з Міністерством фінансів SOERA здійснює моніторинг використання Прямої бюджетної підтримки Уряду США, у тому числі надає підтримку у реалізації опитування у застосунку Дія серед державних службовців щодо виплат заробітних плат, профінансованих завдяки Прямій бюджетній підтримці США.

Проект USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» фінансується Урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Урядом Великої Британії через UK aid і підтримує Уряд України у реалізації видимих та успішних реформ у державному управлінні та послугах із метою значного зменшення та викорінення корупції. Проект TAPAS сприяє реформам електронного урядування у межах трьох компонентів: забезпечення використання електронних публічних закупівель; підтримка ефективних програм відкритих даних по всій Україні; створення дієвих електронних сервісів для боротьби з корупцією. Проект виконується Фондом Євразія, розташованим у США, міжнародною організацією з розвитку, яка сприяє ефективному управлінню та розвитку громадянського суспільства. Проект TAPAS надає підтримку у реалізації опитування у застосунку Дія серед державних службовців щодо виплат заробітних плат, профінансованих завдяки Прямій бюджетній підтримці США.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00