Дія, Мрія і WINWIN: Мінцифри представило бачення і результати цифрової трансформації України в Давосі

2024-01-17 17:33:27
17 січня в межах Міжнародного економічного форуму в Давосі команда Мінцифри разом з Генеральним директором Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) Патрісією Данці провели спільний захід в Ukraine House Davos, присвячений розвитку цифрової України.

Головна ціль — поділитися українським досвідом розбудови цифрової держави, розвитку інновацій та людського капіталу. Під час події команда Мінцифри розповіла про цифрову трансформації України, результати Дії, роботу над Мрією та стратегією інновацій WINWIN.

«Усі наші проекти та ініціативи спрямовані на те, щоб зробити внесок у покращення роботи Уряду, громадян та країни загалом. Ми не просто запроваджуємо цифрові інструменти чи запускаємо проекти. Ми змінюємо процеси, позбуваємося зайвих процедур та бюрократії. В умовах повномасштабної війни ми маємо бути максимально ефективними та стійкими, щоб захистити країну та врятувати життя, зробити інновації й цифрову економіку новою нормою. Також хочу подякувати Швейцарській агенції розвитку та співробітництва за підтримку наших ініціатив, які впливають на розвиток України сьогодні і в майбутньому», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Під час заходу Михайло Федоров розповів про бачення та досвід цифрової трансформації України, формування технологічної культури в державі й розвиток людського капіталу. Значна частина проектів реалізована за підтримки Швейцарії в межах Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа. Зокрема, запустили сервіс єМалятко, платформу Дія.Освіта, портал Державної служби статистики, а зараз працюємо над Дія.Офіс та застосунком Мрія.

Генеральний директор Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) Патрісія Данці відзначила результати спільної роботи з Мінцифри та зазначила, що Україна залишається взірцем цифрової трансформації для інших країн.

«Цифрові сервіси в Україні вражають. Вони надають українцям відчуття контролю та безпеки в цей турбулентний час. Друзі пізнаються в біді, тож Швейцарія продовжує підтримувати Україну попри будь-які обставини», — зазначила Патрісія Данці.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан презентувала український досвід розвитку цифрової держави, а також презентувала стратегію розвитку інновацій WINWIN і підкреслила їх важливість та вплив на подальший розвиток України.
«За 4 роки Україна пройшла шлях трансформації, на який іншим країнам потрібні десятки років. Зараз Дією користуються майже 20 мільйонів українців. Із застосунку з цифровими документами він перетворився в super-app з найпопулярнішими державними сервісами. Наступний крок трансформації України — реформа освіти та запуск комплексної інноваційної стратегії. Нам потрібно вже зараз сформувати бачення майбутнього України на 10, 20, 30 років уперед, адже навіть в умовах повномасштабного російського вторгнення Уряд і громадяни мають планувати та діяти на довгострокову перспективу», — зазначила Валерія Іонан.

Після цього відбулася панельна дискусія Government of the Future, у якій узяли участь:
  • Марк Борис Андріянич, Віце-президент Kumo.AI, Міністр цифрової трансформації Словенії (2021–2022).
  • Гай Дідріх, старший віце-президент та директор з глобальних інновацій Cisco
  • Думітру Алайба, Віце-прем’єр-міністр — Міністр економічного розвитку та цифровізації Молдови
  • Віктор Лях, Президент Фонду Східна Європа
  • Філіп Майснер, завідувач кафедри стратегічного менеджменту та прийняття рішень у бізнес-школі ESCP у Берліні, засновник та директор Європейського центру цифрової конкурентоспроможності
  • Марта Послад, директор питань публічної політики в країнах ЦСЄ та трансатлантичного простору Google
Під час дискусії обговорили, як інші уряди можуть використовувати досвід України в цифровій трансформації та впровадженні технологій, щоб підготуватися до ймовірних криз майбутнього. А також те, як боротися з масштабними викликами, спричиненими війнами та збройними агресіями.

«Цифровізація є важливою для формування підзвітності органів влади, сприяння їх прозорості та відповідальності. Проте подолання корупції — це постійний процес, який вимагає зобов’язання всіх учасників, включно з Урядом, громадським суспільством та громадянами. Останні роки свідчать, що така синергія в Україні склалася. Держава демонструє лідерство, міжнародні партнери — підтримку, а громадяни — запит на зручні електронні сервіси», — зазначив Віктор Лях.

Учасники дискусії відзначили результати України в розвитку цифрової держави, завдяки чому наша країна змогла вистояти, дати відсіч ворогу на полі бою та в кіберпросторі.

Подивитися трансляцію заходу можете за посиланням .

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00