Люди з обмеженими можливостями – хто вони? Певно, кожен із нас

2024-02-17 13:03:58
Фізично ми не здатні підняти 500 кг ваги, протриматися під водою кілька годин без кисневого балона, підстрибнути на висоту кількох поверхів.

Так само в кожного з нас є особливості й особливі потреби. 

Хтось занотовує від руки, а комусь зручніше робити це в гаджетах. Одному комфортно в open space, а другому таке планування заважатиме працювати продуктивно.

Ми – різні. І так, іноді можемо мати особливі потреби й говорити про це. Але не в контексті розмови про людей з інвалідністю.

Пандуси чи ліфти вже не особливі потреби, а базова інфраструктурна потреба всіх людей, адже цими спорудами користуються не лише люди з інвалідністю, а й батьки з дитячими візочками, люди, які мають тимчасові труднощі зі здоров’ям (наприклад, після переломів тощо).

Людина з інвалідністю – єдиний коректний термін у разі, якщо нам важливо звернути увагу саме на цю ознаку. 

Некоректно: інвалід, людина з обмеженими можливостями, людина з особливостями, людина з особливими потребами, особлива людина, каліка, людина з нюансами, неповноцінний, неповносправний, недієздатний, страждає на інвалідність, інклюзивні люди.

Більше про спілкування, яке не таврує, читайте в «Довіднику безбар’єрності» – гіді з толерантної комунікації, створеному в межах моєї ініціативи. 


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00