А ви вже користуєтеся смс-інформуванням від ПФУ?

2018-06-23 11:18:25
А ви вже користуєтеся смс-інформуванням від ПФУ?
Громадяни, котрі вже наближаються до пенсійного віку, поінформовані, що для отримання пенсії потрібний достатній страховий стаж. Однак не всі знають, що перевіряти розмір страхових внесків можна доволі легко за допомогою ВЕБ-порталу Пенсійного фонду України. Скористатися цією можливістю можна зареєструвавшись за допомогою цифрового електронного підпису, або звернувшись до будь-якого відділення Пенсійного фонду. Про це у короткій розмові з начальником Тячівського відділення ПФУ у Закарпатській області С.С.Даниличем.
– Скажіть, будь ласка, Сергію Семеновичу, що отримають працюючі та пенсіонери, які «увійдуть» на ВЕБ-портал?
– Зареєструвавшись на ВЕБ-порталі,  матимуть всі переваги, оскільки   будуть доступні додаткові функції, а саме: не виходячи з дому можна подати відповідні заяви на призначення, перерахунок пенсії, заяву на переведення з одного виду пенсії на інший тощо.
Скажімо, користуючись сервісом, будуть мати можливість у розділі «Моя заробітна плата» переглянути всю накопичену інформацію з Державного реєстру застрахованих осіб про нараховану заробітну плату та переглянути відомості, що враховуються для визначення пенсії у розрізі підприємств.
– Чи є там відомості і про страховий стаж?
– У розділі «Мій страховий стаж»  можна ознайомитися з відомостями, які враховані для обчислення страхового стажу.
– Чи пояснено  про складові нарахування пенсії?
– Безумовно, у  розділі «Моя пенсія» можна детально ознайомитися з інформацією щодопенсійної виплати, коефіцієнти стажу та заробітку, додаткові доплати до пенсії та багато іншого.
– Якщо громадянин не згоден з певними позиціями виплат тощо, куди йому звертатися?
– Там же у розділі «Комунікації з ПФУ» можна подати заяву або скаргу та отримати відповідь безпосередньо на ВЕБ-порталі або за  бажанням заявника на поштову адресу. Також можна подати заявку на підготовку документів, завчасно записатися на прийом до спеціалістів фонду.
І, звичайно, у розділі «Мої звернення»  можна переглянути, в якому статусі знаходиться звернення.
Якщо громадянин має електронне пенсійне посвідчення, то  може скористатися ним для отримання доступу до ресурсів ВЕБ-порталу.
 Електронні сервіси Пенсійного фонду – це зручно, доступно та ефективно.
– Зрозуміло. Але ж не кожен раз людина користуватиметься порталом. Як бути у цьому випадку?
Також для інформування населення щодо пенсійного забезпечення та пенсійного страхування постановою правління Пенсійного фонду України «Про організацію прийому та обслуговування осіб, щодо організації цільового індивідуального інформування осіб шляхом смс-розсилки» впроваджені інформаційні розсилки для інформування громадян за допомогою смс-повідомлень.
– Яким чином зробити це?
– Інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадянами, які зацікавилися згаданою послугою, проводять фахівці відділів обслуговування громадян у містах Тячів, Рахів, смт Дубове, с. Вільхівці, або в будь-якому управлінні Пенсійного фонду України, зручному до їх місця проживання. Звернувшись до управління, можна отримати детальну інформацію щодо запровадження сервісів інформування осіб, порядку підключення та використання нової безкоштовної послуги, а також бажаючі можуть оформити заяву на надання згоди отримувати смс-повідомлення через мобільні телефони, електронні скриньки та отримати допомогу у реєстрації (при собі мати паспорт та ідентифікаційний код). Звертатися за такими номерами телефонів: 3-20-92 (м. Тячів), 2-18-48 (м. Рахів), 4-90-81 та 4-90-80 (Вільховецька територіальна громада), 7-23-97 (смт.Дубове).
– У принципі зробити це неважко.
– Так. Налаштувати сервіс смс-інформування можна самостійно, за допомогою наступної інструкції. Активують дану послугу на Веб-порталі ПФУ. Для цього необхідно здійснити вхід до особистого кабінету за допомогою електронного цифрового підпису. У верхньому меню сайту потрібно відкрити «Налаштування», а у ньому – «Дистанційне інформування» та поставити згоду на отримання смс-повідомлень від ПФУ на номер мобільного телефону, вказавши його. У полі нижче вводять електронний цифровий підпис та пароль до нього та натискають кнопку «Зберегти». Після цього, смс-інформування від ПФУ буде налаштовано, а протягом декількох хвилин на телефон надійде смс-повідомлення з підтвердженням реєстрації та інформацією щодо розміру страхового стажу, починаючи з 2004 року. Тобто, в смс-повідомленні, пенсіонери отримають інформацію про призначення та перерахунок пенсій, а працівникам щомісячно буде повідомлятися про сплату страхових внесків за поточний місяць та загальний страховий стаж. Адже настав той час, коли всі працівники повинні контролювати своїх роботодавців про вчасну сплату страхових внесків та заробітну плату, яка буде враховуватися при визначенні розміру пенсії в майбутньому.
Розмовляла О.Фіцай.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00