Підприємства переробної промисловості та сільськогосподарські товаровиробники Закарпаття можуть отримати компенсацію відсотків за кредитами

2024-07-03 11:18:12
Претендувати на відшкодування може бізнес, який у межах урядової програми «Доступні кредити 5-7-9%» залучив кошти для закупівлі обладнання, щоб виготовляти й кінцевий продукт для споживача.
 
Основна мета такої підтримки – створити на території області додаткову додану вартість, нові робочі місця та стимулювати переробку, наголосив під час брифінгу Василь Іванчо - заступник голови Закарпатської ОВА.

«Сьогодні головне завдання – це підтримка Збройних сил, наших комунальних закладів соціального захисту. Водночас добре розуміємо, що частину коштів ми маємо повертати бізнесу у вигляді стимулювання – безповоротної фінансової підтримки, щоб збільшити сплату податків і створити в регіоні нові робочі місця», – прокоментував Василь Іванчо.

Частину кредиту суб’єктам господарювання відшкодовуватиме держава, відсоткову ж ставку покриватимуть з обласного (40%) та бюджетів громад (60%). Зокрема, в обласному бюджеті Закарпаття на це вже передбачили 5 млн грн.
 
Своєю чергою директор департаменту економічного та регіонального розвитку обласної військової адміністрації Тарас Триндяк окреслив механізм та умови отримання компенсації відсотків за кредитами.

За його словами, субʼєкти господарювання повинні подавати заявки до профільного департаменту, їх розглядатиме спеціально створена комісія. Протягом року один заявник може отримати відшкодування до 1 млн грн. При цьому розмір компенсації не повинен перевищувати суму сплаченого ПДФО та єдиного податку за попередній рік.

Цю програму обласна військова адміністрація втілює спільно з 7 державними й недержавними банками.

Начальник філії – Закарпатське обласне управління АТ «Ощадбанк» Степан Німчук зауважив, що підприємства переробної промисловості з річним доходом 50 млн євро, а також ті, які працюють у сфері тваринництва, загалом можуть залучити до 150 млн грн, сільськогосподарські товаровиробники – до 60 млн грн.

Терміни кредитування: інвестиційні кредити – до 10 років, поповнення обігових коштів – до 3 років. Процентна ставка в межах програми «Доступні кредити 5-7-9%» залежить від доходу позичальника.

Під час брифінгу спікери також закликали громади Закарпаття розробляти й затверджувати власні програми, щоб приєднатися до цієї ініціативи з підтримки місцевого бізнесу.

Докладніше про це дивіться у відеозаписі http://surl.li/uqbrw.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00