Проект ЄС щодо підтримки розвитку системи географічних зазначень в Україні
2018-07-02 09:31:53
26 червня, у малому залі засідань Тячівської районної державної адміністрації, відбулася зустріч суб’єктів господарювання району з керівником проекту з географічного зазначення в Україні – Саверіо Савіо та молодшим експертом – експертом з розробки географічних зазначень на продукти харчування (сири) у західній частині України Ганною Антонюк.Даний проект реалізовується протягом 2018-2020 роки, та покликаний надати підтримку впровадженню положень Угоди про асоціацію стосовно географічних зазначень, з огляду на забезпечення їхнього захисту і створення можливостей для продукції з доданою вартістю, стимулювання впровадження місцевих ініціатив, зокрема, для невеликих виробників, які стануть першими, хто отримає ГЗ, в даному випадку саме виробники буцу, бриндзі і вурди.Привітав гостей керівник апарату Тячівської райдержадміністрації Богдан Макусій. Присутніми також були керівники та спеціалісти структурних підрозділів адміністрації з питань агропромислового розвитку та транскордонного співробітництва. Учасниками зустрічі обговорювалися питання щодо виготовлення якісного сиру, з метою отримання більш привабливої ціни, в тому числі за межами району та області, у зв’язку з чим було запропоновано вступити до новоствореної в Рахівському районі «Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів» або створити осередок у Тячівському районі. Асоціація створена для всіх виробників у великій зоні виробництва Закарпатська, Івано-Франківська і частина Чернівецької області і всі її члени мають рівні права незалежно від місця знаходження їхнього господарства в межах цієї зони. Члени асоціації можуть отримати географічне зазначення, яке можливо отримати за рахунок коштів виділених Проектом ЄС. Географічне зазначення – це позначення, що використовується на товарах, які мають певне географічне походження і мають властивості, репутацію або характерні особливості, зумовлені переважно цим місцем походження. Умовою вступу до Асоціації є виготовлення якісного овечого сиру з надою овець, які випасаються на гірських пасовищах 700 метрів над рівнем води. Саме такий сир, який виробляється з дотриманням всіх рекомендованих умов та специфікації користується попитом на ринках та ресторанах Львівської та Київської областей. Наступну зустріч планується провести в липні – місяці, у Рахівському районі, де було запрошено всіх бажаючих для обговорення подальшої співпраці та вивчення технології виробництва якісного сиру.