Проект ЄС щодо підтримки розвитку системи географічних зазначень в Україні

2018-07-02 09:31:53


26 червня, у малому залі засідань Тячівської районної державної адміністрації, відбулася зустріч суб’єктів господарювання району з керівником проекту з географічного зазначення в Україні – Саверіо Савіо та молодшим експертом – експертом з розробки географічних зазначень на продукти харчування (сири) у західній частині України Ганною Антонюк.

Даний проект реалізовується протягом 2018-2020 роки, та покликаний надати підтримку впровадженню положень Угоди про асоціацію стосовно географічних зазначень, з огляду на забезпечення їхнього захисту і створення можливостей  для продукції з доданою вартістю, стимулювання впровадження місцевих ініціатив, зокрема, для невеликих виробників, які стануть першими, хто отримає ГЗ, в даному випадку саме виробники буцу, бриндзі і вурди.Привітав гостей керівник апарату Тячівської райдержадміністрації Богдан Макусій. Присутніми також були керівники та спеціалісти структурних підрозділів адміністрації з питань агропромислового розвитку та транскордонного співробітництва. Учасниками зустрічі обговорювалися питання щодо виготовлення якісного сиру, з метою отримання більш привабливої ціни, в тому числі за межами району та області, у зв’язку з чим було запропоновано вступити до новоствореної в Рахівському районі «Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів» або створити осередок у Тячівському районі. Асоціація створена для всіх виробників у великій зоні виробництва Закарпатська, Івано-Франківська і частина Чернівецької області і всі її члени мають рівні права незалежно від місця знаходження їхнього господарства в межах цієї зони. Члени асоціації можуть отримати географічне зазначення, яке можливо отримати за рахунок коштів виділених Проектом ЄС. Географічне зазначення – це позначення, що використовується на товарах, які мають певне географічне походження і мають властивості, репутацію або характерні особливості, зумовлені переважно цим місцем походження. Умовою вступу до Асоціації є виготовлення якісного овечого сиру з надою овець, які випасаються на гірських пасовищах 700 метрів над рівнем води. Саме такий сир, який виробляється з дотриманням всіх рекомендованих умов та специфікації користується попитом на ринках та ресторанах Львівської та Київської областей. Наступну зустріч планується провести в липні – місяці, у Рахівському районі, де було запрошено всіх бажаючих для обговорення подальшої співпраці та вивчення технології виробництва якісного сиру. 







Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00