Голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук в смт. Солотвино провів зустріч з учасниками проекту ImProDiReT

2018-08-08 16:45:51
               
 Сьогодні 08.08.18 р. голова Тячівської державної адміністрації Василь Дем'янчук навідався в смт. Солотвино.
Тут  в приміщенні селищної ради зустрівся з представниками Європейської комісії, учасниками проекту ImProDiReT, який цьогоріч стартував на території Закарпаття.

                Його місія полягає у розробці скоординованого з громадами плану дій для зменшення ризиків стихійних лих, спрямованого на захист та підвищення стійкості Закарпатської області, зокрема населення, довкілля, майна та культурної спадщини. Головним об’єктом, на який спрямовано дію проекту, є соляні шахти у смт.  Солотвино, які у 2007 році були затоплені, сформувавши масивні карстові провалля.
                Проект триватиме два роки і  завершиться у 2020-му. Фінансується він на 75% європейськими партнерами - Генеральним Директоратом ЄС з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги  та на 25% українською стороною -  Закарпатською ОДА та Закарпатською обласною радою.
                У  2016 році на території Солотвинського солерудника працювала експертна консультативна місія, у складі 16 -ти провідних спеціалістів та експертів з Європи, які провели сучасні дослідження в зоні карстових проваль. За результатами такої роботи  буде створена інвестиційна мапа регіону,  виходячи з існуючих ризиків та розглядатимуться можливості залучення інвестицій.
                Відтак під час сьогоднішньої зустрічі учасники ImProDiReT  - Сірк Мейер ( заступник керівника проекту),  Едмунд  Акітіс ( консультант Мережі експертів зі стійкості),  Абі Оненчен (асистент Делфтського технічного університету) коротко розповіли про основні напрямки роботи та перші напрацювання проекту.  
                Очільник Тячівщини  Василь Дем'янчук наголосив, що у зв'язку із катастрофою було завдано великі економічні втрати,  адже сіллю Солотвино забезпечувало не тільки Україну, а й Європейський союз. Але нічого не може бути співставлене з тим, що пов’язано з безпекою людей. Через затоплення  і масивні карстові провалля, які там утворилися,  у небезпечній зоні  досі проживає 345 людей. На жаль, ці люди не хочуть переселятися у новозбудований квартал в селі Теребля.
                Відтак Василь Юрійович акцентував увагу присутніх на першочергових невідкладних проблемах, які потрібно вирішувати на території техногенної катастрофи. Зокрема, що стосується  концервації  шахт солерудника, на яке потрібно чимале фінансування, подальший соціальний розвиток депресивної зони селища тощо.
                Також зі свого боку голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук подякував учасникам даної місії і запевнив у подальшій співпраці з боку місцевої влади.
                -  Для нас дуже важливим є те, аби місцеві мешканці почувались у безпеці. Тому ми покладаємо великі надії на допомогу європейської сторони, що спільними зусиллями зможемо вирішити екологічну проблему в Солотвині. Сподіваємось, що розроблений вами проект відкриє нові можливості для розвитку не лише селища, а й нашого регіону, - наголосив Василь Дем'янчук.
       Прес-служба Тячівської райдержадміністрації












Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00