Про міжнародні пенсії

2018-09-18 10:04:59

У сьогоднішньому випуску продовжуємо рубрику про призначення та виплату міжнародних пенсій (початок у попередніх випусках). У продовження теми хочемо розглянути особливості міжнародних договорів, які були укладені з Чеською Республікою, Республікою Болгарія та Литовською Республікою.
Договір між Україною та Чеською Республікою про соціальне забезпечення був укладений 04.07.2001р., проте набув чинності 01.04.2003р. Відповідно до договору, кожна сторона призначає пенсію згідно з її законодавством за страховий стаж, набутий на її території. Також, якщо право на пенсію виникає лише після сумування стажу роботи, набутого за законодавством обох держав, то до наявного страхового стажу додається стаж, набутий в іншій державі, за умови, що періоди страхування не перекриваються у часі. Для встановлення розміру пенсії кожна з сторін обчислює середню заробітну плату за період страхового стажу, набутий тільки на її території. Важливим також є те, що за умови постійного проживання громадянина на території України станом на 01.04.2003 р., українська сторона враховує чеський стаж, як український, проте не враховується заробітна плата. Якщо громадянин України отримав право на постійне проживання в Чехії до 01.04.2003р. то чеська сторона призначає пенсію за весь період чеського страхового стажу, при цьому враховує страховий стаж, набутий на території України. Мінімальний страховий стаж, який розглядається для призначення пенсії – один рік. Право на пенсію не виникає, якщо чеський стаж менше 1 року, тому цей стаж враховується до українського. Якщо український пенсіонер переїде на постійне місце проживання в Чехію, то переказ призначеної йому пенсії в України буде здійснюватись щоквартально на поточний рахунок за місцем проживання в Чехії. Для цього потрібно надіслати в Пенсійний фонд України пенсійну справу з усіма перерахунками пенсії на дату відправлення.
Договір між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення було укладено 04.09.2001р., набув чинності – 01.04.2003р. Призначення пенсії за страховий стаж, набутий у Болгарії здійснюється болгарською стороною, згідно з її законодавством. Українська сторона може враховувати також болгарський стаж під час призначення пенсії, в разі відсутності необхідного стажу, передбаченого в Україні, за умови що цей стаж не збігається в часі. Згідно договору, під час призначення пенсій на пільгових умовах стаж підсумовується, але тільки в тій самій професії або на тій самій роботі. Якщо загальна тривалість страхового (трудового) стажу, накопиченого відповідно до законодавства однієї Договірної сторони, становить менше 1 року, то цей стаж зараховує для призначення пенсії установа другої сторони. При цьому, заробітна плата за цей період часу не враховується. Якщо український пенсіонер переїде на постійне місце проживання в Болгарію, то переказ призначеної йому пенсії в України буде здійснюватись щоквартально за місцем його постійного проживання в Болгарії. Слід зазначити, що норми Договору не поширюються на спеціальні види пенсійного забезпечення.
Договір між Україною та Литовською Республікою про соціальне забезпечення укладено 23 квітня 2001р., набув чинності 08.02.2002р. 19 січня 2010 року було укладено технічну угоду між Пенсійним фондом України та Службою закордонних виплат Управління фонду державного соціального страхування Литовської Республіки про порядок призначення, переказу та виплати пенсій. За умовами договору, за весь страховий стаж, накопичений з 01.01.1992 року, зобов’язання з надання зацікавленій особі пенсії за страховий стаж до 01.01.1992 приймає сторона, на території якої ця особа проживає в момент звернення щодо призначення пенсії. Зобовязання з надання зацікавленій особі пенсії після 01.01.1992р. приймає Сторона, на території якої цей стаж було накопичено. Цей договір не поширюється на військовослужбовців збройних сил, осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ державної безпеки. Мінімальний страховий стаж для призначення пенсії – 1 рік. Якщо литовський стаж менше одного року, то право на пенсію не виникає, цей стаж зараховується до українського стажу.
Продовження теми в наступних випусках.
Канюка Галина- начальник  відділу обслуговування                                                                      громадян Тячівського  ОУПФУ
Закарпатської   області
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00