"Вогонь скорботи в серці на віки!" - у Тячеві відзначили День пам'яті жертв голодоморів в Україні

2018-11-24 13:18:45
      Сьогодні 24.11.18  у Тячеві відбулися заходи з нагоди Дня пам'яті  жертв голодомору в Україні
1932-1933 років «Вогонь скорботи в серці на віки!».

      Відтак в районному будинку культури зібрались керівництво та працівники райдержадміністрації, районної та міської ради, установ, організацій району, священнослужителі різних конфесій міста і району, представники громадськості.
Серед учасників заходу -  перший заступник голови Тячівської РДА Михайло Полажинець, керівник апарату Богдан Макусій,  заступник голови районної ради Ігор Грабарь  та керуючий справами  виконкому райради Іван Папп, Тячівський міський голова Іван Ковач, заступник міського голови Тіберій Мийсарош, секретар міськради Іван Кричфалушій, секретар виконкому,керуюча справами міськради Ольга Решетар  та ін.
       Ведучі заходу - провідні методисти районного методичного центру відділу культури Ганна Сасин та Діана Шпілка коротко розповіли про страшні події  з історії українського народу 1932-1933 років.   Відтак учасники дійства вшанували пам’ять мільйонів українських людей, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного тоталітаризмом,   хвилиною мовчання. Після чого переглянули документальний фільм спогад очевидців страшного голодомору.
       На сцені прозвучали мелодії у виконанні народного інструментального оркестру викладачів ДШМ району (керівник Едіта Петер). Народний камерний хор «Бельканто» виконав музичну композицію Д. Перголезі  «Stabat   Mater»  (керівник Марія Влад). А вихованці гуртка Тячівського ЦДЮТ літературною композицією розповіли про жахливу трагедію в історії України ХХ століття.
      ...Літа 1933 від Різдва Христового був в Україні великий голод. Не було тоді ні війни, ні суші, ні потопу, ані моровиці. А була тільки зла воля одних проти інших. І ніхто не знав, скільки невинного люду зійшло в могилу – старих, молодих і дітей, і іще не народжених. За весь час Голодомору загинуло близько 4 мільйонів людей. Проте точних даних про кількість жертв немає тому, що всі документи були відразу ж знищені. Історики, говорячи про втрати, розходяться в цифрах від 2 мільйонів до 10... 
        Відтак дійство з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів перенеслося  до центрального входу районного будинку культури, де з лампадок було викладено символічний хрест і запрошено на сцену священнослужителів церков міста. Серед яких зокрема: настоятель Свято-Успенсько-Володимирського собору протоієрей Михаїл Бонка; священнослужитель Свято - Покровського храму, протоієрей Василь Челленяк: настоятель храму св. вмч. Пантелеймона смт.Буштино протоієрей Андрій Кравчук; настоятель храму св.вмч.Варвари м.Тячів ієрей Петро Яким; настоятель храму Різдва Івана Хрестителя с.Нересниці Валерій Микитюк; священик Тячівської греко-католицької церкви от. Василь Ворохта.  За світлу пам'ять та спокій душ замучених голодом українців священнослужителі відслужили панахиду. 
         - Роки страшного голодомору - це кривава рана на серці нашого народу і ми повинні це завжди пам'ятати, і молити Бога, щоб такі події більше ніколи не повторились в історії української держави, - наголосив от. Андрій Кравчук.
           Після чого до присутніх звернувся от. Василь Ворохта, який відмітив про жертовницьку смерть та  закликав берегти світлу пам'ять  невинно убієнних українців в часи голодоморів. 
           Учасники дійства також мали можливість ознайомитись з матеріалами тематичної виставки,яку підготували працівники ЦРБ та виставку картин вихованців ДШМ.
....Ми принесли вам квіти і свічки,
Ви в нашій пам'яті – навіки.
Батьки, сусіди, чоловіки й жінки,
І ви – замученії діти...
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації






Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00