Україну як нового повноправного члена IRENA та її шлях розвитку відновлюваної енергетики презентовано на 9-й сесії Асамблеї IRENA

2019-01-15 09:34:27
Голова Держенергоефективності Сергій Савчуку складі української делегації взяв участь у відкритті 9-ї сесії Асамблеї Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) 11 січня.

ЦьогорічIRENA об’єднала більше 1200 делегатів із понад 160 країн для перегляду глобального розвитку «чистої» енергетики.
На відкритті сесії відзначено нових членів IRENA, серед яких - Україна, а також Канада, Чад, Коста-Ріка, Парагвай і Туркменістан.
Окреслюючи глобальні тренди у відновлюваній енергетиці, генеральний директор IRENAАднан Амін відзначив, що швидке зменшення вартості технологій, інновації, сприятливі законодавчі стимули та економічне середовище є рушійною силою енергетичної децентралізації.
Темпи впровадження нових «зелених» проектівприскорюються, а в глобальному квесті за сталий розвиток з’являються нові гравці.Про цечіткосвідчить статистика:
-               загальна потужність відновлюваної енергетики збільшилася на 167 ГВт у 2017 р. і сягнула 2179 ГВт у всьому світі;
-                «чиста» енергетика дала додатково 500 тис. нових робочих місць у 2017 р., а загальна їхня кількість вже перевищує 10 млн у світі.
Водночас, Аднан Амін переконаний, що це лише початок революції відновлюваної енергетики і необхідні подальші ефективні законодавчі дії, інновації та інвестиції.
Україна, у свою чергу, докладає усі зусилля для розвитку «чистої» енергетики, збільшивши частку «зеленої» енергії у 1,7 разів – із 3,9 % у 2014 р. до 7% у 2017 році. Нові впроваджені «зелені» проекти залучили в економіку країни близько 1,7 млрд євро інвестицій за останні 4 роки.
 «Серед цілої низки законодавчих ініціатив запланована головна реформа – запуск «зелених» аукціонів. Відповідний законопроект від 05.12.2018 № 8449-д  розроблено за ініціативи Комітету ВРУ ПЕК за участю усіх стейкхолдерів, у т.ч. Держенергоефективності. Підтримку Україні щодо переходу на аукціони та консультаційну допомогу такожнадавали експерти IRENA. На сьогодні законопроект схвалено Парламентом у першому читанні за основу», - повідомив Голова.
С. Савчук переконаний, що IRENA і надалі буде надійним партнером для України у впровадженні кращих світових практик та презентації значного інвестиційного потенціалу «зеленої» енергетики на міжнародній арені.
У рамках сесії також розглянули вплив геополітичних змін на розвиток «чистої» енергетики та сфери енергоефективності.
Увагу приділено й амбітним планам ЄС досягти щонайменше 32% «чистої» енергії у 2030 році. Нові цілі ЄС обговорив С.Савчук із Генеральним директором Генерального директорату Європейської Комісії з  питань енергетики Домініком Рісторі.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00