У реалізації стратегій регіонального розвитку на Закарпатті вперше використають SMART-спеціалізації

2019-01-21 14:02:42
У рамках оновлення Плану заходів з реалізації регіональних стратегій у пріоритетних галузях, окремих сферах економічного, соціального і культурного розвитку області будуть застосовані SMART-спеціалізації.

Йдеться про поєднання інноваційних наукових розробок, напрацювань бізнесу та місцевого самоврядування для просування інвестиційних перспектив регіону. Наразі пілотний проект проходить у Запорізькій, Одеській та Харківській областях, однак Закарпаття також вивчає новий інструмент регіональної політики, що сприятиме підвищенню інвестиційної активності і конкурентоспроможності краю.
Розпорядженням голови Закарпатської ОДА була утворена робоча група з числа науковців, експертів з регіонального розвитку, фахівців структурних підрозділів облдержадміністрації для актуалізації Плану заходів з реалізації у 2018-2020 роках Регіональної стратегії розвитку області. Основним завданням діяльності групи є визначення тих галузей і сфер, які найбільше потребують інновацій та нових підходів до здійснення господарської діяльності і створення конкурентоспроможної продукції. Шість членів робочої групи пройшли спеціальну підготовку, вивчаючи передовий європейський досвід.
Вже зараз місцеві експерти серед напрямів, в яких застосують «розумну спеціалізацію», розглядають медичний туризм, окремі види сільського господарства та промисловості, ІТ.
Нагадаємо, що одним із важливих напрямів реалізації положень Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а також економічної інтеграції із загальним ринком ЄС і забезпечення включеності в глобальні ланцюги доданої вартості є реалізація в Україні ідеї SMART-спеціалізації. Застосування цього новітнього підходу визначається як ключовий компонент співпраці в рамках Європейської політики добросусідства щодо можливості використання європейських структурних та інвестиційних фондів.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00