При голові державної адміністрації відбулася нарада з актуальних питань району

2019-01-24 09:35:55
Сьогодні, 24.01.2019 у великому залі засідань відбулася нарада, яку провів голова державної адміністрації Василь Дем'янчук. 
Також взяли участь - голова районної ради Іван Фабрицій, керівник апарату РДА Богдан Макусій, начальник Тячівського райвідділу поліції Янош Дорчинець. А також  керівники структурних підрозділів державної адміністрації, установ, організацій району, голови виконкомів місцевих рад району. 
Відтак присутні розглянули наступні питання: 
1  Про стан вивезення твердих побутових відходів у населених пунктах району.
Як інформувала начальник відділу енергоефективності, житлово-комунального господарства та інфраструктури державної адміністрації  Катерина Фаловська на території району послуги з вивезення твердих побутових відходів надаються шістьма суб’єктами господарювання.  
Централізований збір та вивіз побутових відходів запроваджено у 31 -ому населеному пункту, але це не є 100 відсотковим охопленням даною послугою. Питання із вивезенням сміття і загалом захаращеністю територій залишається актуальним, яке потрібно негайно вирішувати.  
Василь Дем'янчук звернувся до голів місцевих рад щодо активізації роботи укладання договорів  з вивезення сміття мешканцями населених пунктів та необхідності будування сортувальних станцій на території району. 
На даний час розробляється технологічна документація на сортувальну площадку для сміття в селі Угля та заплановані громадські слухання із затвердження технологій сортування в м. Тячів. Однак цього замало, кожен населений пункт повинен шукати можливості та варіанти поводження з побутовими відходами на своїй території.  
Також було проінформовано, що у зв’язку з надходженням  до районної державної адміністрації, неодноразових звернень  щодо стихійної торгівлі в населених пунктах с.Нересниця,  с.Угля, с.Калини, с.Новоселиця, смт Тересва, с.Лопухів, с.Кричово та смт Дубове  видано відповідне доручення головам виконкомів та відповідальним особам щодо вжиття конкретних невідкладних заходів з метою її ліквідації. 
2. Про пожежну безпеку в населених пунктах району.
З приводу даного питання інформували Михайло Горбан - начальник Тячівського районного відділу УДСНС в Закарпатській області та Іван Сойма       - начальник Тячівської місцевої пожежної  охорони та Михайло Горбан - начальник Тячівського районного відділу УДСНС в Закарпатській області, які проаналізували  підсумки роботи за рік.
Доповідачами було відмічено, що ситуація в 2018 році з пожежним станом значно покращилась, у порівнянні з минулими роками, однак  на території району сталися 153 пожежі, збитки від яких становлять більше 7 млн. грн.,  на жаль 4 осіб загинуло. Основними причинами пожеж залишаються порушення правил експлуатації електрообігрівальних приладів та пічного опалення, перевантаження внутрішньої електромережі, необережне поводження з вогнем тощо.
Що стосується матеріально-технічного забезпечення, то приємним є той факт, що минулого року тячівські рятувальники отримали нову спецтехніку - пожежний автомобіль з сучасним обладнанням.
Проблемним залишається питання облаштування місць забору воду в населених пунктах району. Відтак рятувальники звернулися з проханням до голів місцевих рад щодо обладнання майданчиків на територіях водойм.  
3. Про релігійну ситуацію на території району.
Як інформувала начальник відділу з питань внутрішньої політики Любов Немеш релігійна ситуація на території району залишаються стабільною. У зв'язку трансформаційними процесами у релігійному середовищі та з метою моніторингу, звернулась до голів виконкомів, з проханням інформувати відділ про стан міжконфесійних  відносин, а також реагувати на запити  та надавати вчасно відповіді.
4. Про основні об’єкти затверджені на загальних зборах та формування перспективних планів розвитку населених пунктів району на 2019-2021 роки.                                     
5. Про особовий склад аварійно - відновлюваних бригад та їх матеріально-технічне забезпечення і оснастку. 
Завідувач сектору з питань   цивільного захисту населення державної адміністрації Василь Бокотей наголосив, що станом на 23.01.2019 року, не всі голови місцевих рад подали списки аварійно - відновлюваних бригад з описом їх матеріально - технічного забезпечення на випадок виникнення паводків, повеней, льодоходу   у 2019 році. А у зв’язку з великою кількістю опадів  та можливим різким потеплінням потрібно бути готовим до виникнення можливих паводкових або ж інших надзвичайних ситуацій. А саме голови місцевих рад несуть повну відповідальність за стан населеного пункту, тому необхідно створювати бригади, заготовляти інертні матеріали тощо. 
6. Про  роз’яснення  положень Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».
Начальник відділу капітального будівництва, містобудування та архітектури, головний архітектор району Оксана Маркова проінформувала присутніх в залі голів та керівників про внесені зміни  із Закононом України «Про стратегічну екологічну оцінку».
А саме: з 12 жовтня 2018 року,  згідно із законом, орган виконавчої влади чи місцевого самоврядування, або інший замовник документів державного планування має забезпечити проведення стратегічної екологічної оцінки таких документів. Замовник також враховує у документі держпланування звіт про стратегічну екологічну оцінку, результати громадського обговорення та консультацій із іншими країнами - за необхідності, за фінансування стратегічної екологічної оцінки також відповідає замовник.
7.  Про реєстрацію інвестиційних проектів району.
Начальник управління економіки РДА Тетяна Миколайчук проінформувала присутніх голів про проведення конкурсного відбору та додаткового конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку на 2019, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.
Також Асоціація "Єврорегіон - Карпати- Україна" оголосила про новий конкурс підтримки ініціатив місцевих карпатських громад на 2019 рік, черед пріоритетів якого - туризм, природна спадщина, збереження культурної спадщини тощо. 
Голів запрошено подавати заявки та документи до конкурсів, в результаті чого можна покращити інфраструктуру своїх населених пунктів та матеріально - технічний стан об'єктів, які в них розташовані.     
8. Про дотримання заходів прикордонного режиму передбачені розпорядженням голови державної адміністрації від  08 серпня 2018 року №400.
Як наголосив начальник прикордонного відділу Дмитро Куценко,  відділом прикордонної служби "Тячів" Мукачівського прикордонного загону з 01 серпня 2018 року по теперішній час було виявлено та притягнуто до відповідальності за порушення прикордонного режиму 28 громадян України, з них - 17 мешканців прикордоння. 
Потрібно визначитися та встановити дорожні знаки "Контрольований прикордонний район" та "Прикордонна смуга", а на дорогах, які безпосередньо прилягають до державного кордону "Увага! Державний кордон України! В'їзд заборонено!" Також потрібно визначитися  з облаштуванням сервісних зон поза пунктом пропуску через державний кордон в Солотвині щоб уникати черг і заторів.  Спільно здійснити обстеження річки Тиса з метою перевірки місць де потрібно здійснити укріплення берегів тощо.  
Також на нараді були присутніми керівники інших районних установ та організацій, яким теж було надано слово для виступу та можливість відповісти на запитання Відтак інформували - начальник Тячівського центру зайнятості Василь Кушілко, - начальник Тячівського об’єднаного управління ПФУ Сергій Данилич,  начальник Тячівської філії «Райавтодор» Василь Варга, начальник Тячівського райвідділу поліції Янош Дорчинець та ін. 
Найбільш проблемним питанням,  яке хвилює як районне керівництво, так і органи місцевого самоврядування - це очистка доріг і забезпечення проїзду на автошляхах району. На жаль, через аномальні опади та слабке забезпечення спецтехнікою, дорожня служба не встигає виконувати весь об'єм робіт. 
Було надано пропозицію звернутися з проханням до керівництва Закарпатського МНС щодо можливості забезпечення Усть- Чорнянського рятувального загону снігоочисною технікою, яка є для прикладу в такому ж Міжгіському рятувальному загоні.
Також ряд голів звернулися з вимогою здійснити очистку районних доріг в ряді населених пунктів, де це ще не зроблено.  
Голова Тячівської державної адміністрації Василь Дем'янчук запевнив, що всі проблемні питання, які були обговорені будуть взяті на його особистий контроль і закликав голів теж активно підключатися до їх вирішення.
З приводу обговорених питань надано усні вказівки та доручення, обов'язкові до виконання. 

Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00