В основному складі зимівників 24-ї Української антарктичної експедиції один закарпатець

2019-02-06 09:01:16
Цього року зимувати на станцію «Академік Вернадський» вирушать 10 чоловіків та 2 жінки – конкурсна комісія визначила основний склад 24-ї річної Української антарктичної експедиції (УАЕ).

Її керівником обрано відомого науковця Ігоря Дикого – доцента кафедри зоології Львівського національного університету ім. Івана Франка, який має значний досвід зимування в Антарктиді. Разом із колегами на мис Марина острова Галіндез вирушить і мешканець Закарпаття.
Одна з учасниць працюватиме на станції лікарем, а інша проводитиме дослідження з біології. Серед чоловіків також один вчений біолог, 2 – геофізики, 3 – метеорологи, а також системний механік, дизеліст-електрик, системний адміністратор зв'язку, кухар.
Дві третини учасників раніше вже хоча б раз зимували на станції, а четверо поїдуть вперше. Для науковця Богдана Гаврилюка це вже буде рекордна, восьма, експедиція. Четверо обраних фахівців вже зимували разом і досить нещодавно (2015-2016 рр. та 2017-2018 рр.). Семеро майбутніх зимівників – кияни, по одному із Львова, Харкова, Одеси, Закарпаття та Херсонщини. Один з учасників експедиції – ветеран АТО, інша – медик-волонтер ГО «Захист Патріотів».
Наразі всі спеціалісти мають пройти медичне обстеження та спеціальні кількаденні тренування перед виїздом в Антарктиду, який заплановано на кінець березня 2019 року.
Нагадаємо, що в 24 УАЕ було вперше проведено відкритий відбір учасників, без жодних гендерних обмежень. Подати документи можна було впродовж жовтня-листопада минулого року, й Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) МОН отримав рекордну кількість заявок від тих, хто хотів упродовж року працювати на станції «Академік Вернадський». Усі необхідні документи подали 178 осіб, серед них 32 жінки.
Відбір учасників проводила конкурсна комісія на чолі з керівником НАНЦ Євгеном Диким.
«Хочу передусім звернутись до всіх, хто цього разу не потрапив до складу експедиції. По-перше, не ображайтесь – склад був дуже обмежений, лише 12 позицій, а сильних кандидатів виявилось дуже багато. Якщо ви наразі не пройшли – це не значить, що ви непридатні, просто хтось мав більше досвіду та знань, і цього разу перевагу надали йому. Водночас експедиції відправляються щороку, і ми надалі практикуватимемо відкритий конкурс. Тож якщо ваше бажання стати полярником не є миттєвим імпульсом, а серйозним усвідомленим наміром – чекаємо на вас наступного разу. Особисто я 11 років чекав здійснення мрії про Антарктику. І вона втілилася тільки в листопаді минулого року, коли українська експедиція після майже 20-річної перерви вирушила досліджувати Південний океан. Тож для кожного з вас немає нічого неможливого», – відзначив Євген Дикий.
Він окремо підкреслив, що цього року на станцію також вирушила найбільша за останні 18 років сезонна експедиція, учасники якої працюватимуть в Антарктиді близько 2 місяців під час полярного літа.
«Тож можливості для того, щоб з України поїхати попрацювати на крижаному континенті, зараз тільки розширюються», – додав очільник НАНЦ.
Нагадуємо, що наприкінці січня почалася модернізація станції «Академік Вернадський» – масштабна реконструкція відбувається вперше відтоді, коли станція перейшла у власність України.
 

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00