Держенергоефективності з Біоенергетичною асоціацією України удосконалюють законодавство для стимулювання використання біопалива, а також енергетичної утилізації сміття

2019-02-18 11:53:43
Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь у загальних зборах Біоенергетичної асоціації України, де разом із експертами розглянув стан розвитку біоенергетики в Україні та законодавчі ініціативи щодо стимулювання використання твердого і рідкого біопалива, біогазу, а також генерації енергії із сміття.

«За даними Держенергоефективності, частка енергії з відновлюваних джерел у теплопостачанні стрімко зросла, а саме – на 4%: із 3,4% на кінець 2014 року до майже 8% на кінець 2017 року, – наголосив Сергій Савчук. – Все це доводить ефективність усіх розроблених та прийнятих законодавчих стимулів для використання альтернативних джерел енергії».
Водночас заміщення традиційних енергоресурсів залишається пріоритетним для країни. У 2018 році Україна імпортувала енергоресурсів на 9,4 млрд доларів, з яких:
нафтопродуктів – на суму 5,5 млрд доларів;
газу – на суму 3,9 млрд доларів.
Тому Агентство продовжує стимулювати розвиток біоенергетики.
«Зокрема, вважаємо за необхідне створити прозорий і конкурентний ринок твердого біопалива. Відповідний законопроект розроблено із Мінрегіоном, БАУ та проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»», – повідомив Сергій Савчук.
Законопроектом передбачається запровадити в Україні електронну систему торгівлі біомасою. Це дозволить:
організувати гарантований збут біомаси для виробників енергії;
встановити справедливу ринкову ціну на сировину.
Ще один розроблений законопроект передбачає встановлення квот щодо обов'язкової частки біокомпонентів у загальному обсязі продажу моторного палива на митній території України.
Також перспективним напрямом роботи є виробництво біогазу. Із НТЦ «Біомаса» та органами місцевого самоврядування ми започаткували аналіз потенціалу видобутку біогазу на сміттєзвалищах.
Наразі виявлено можливості для встановлення біогазових установок потужністю 14 МВт на суму близько 20 млн євро.
«Крім цього, ми спільно з КМДА та НКРЕКП розробили Концепцію енергетичної утилізації сміття, відповідно до якої готуємо законодавчі зміни для стимулювання залучення інвестицій у цю сферу», – зауважив Голова Держенергоефективності.
Сергій Савчук переконаний, що Біоенергетична асоціація України і надалі буде надійним партнером Держенергоефективності у розвитку біоенергетики.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00