Президент обговорив з представниками ІТ-індустрії напрямки розвитку галузі в Україні

2019-02-27 13:21:47
Президент Петро Порошенко провів зустріч з представниками провідних ІТ-компаній, які працюють на українському ринку, присвячену питанням розвитку ІТ-індустрії України.

«Нам потрібно вийти на кращі показники для того, щоб ІТ-сектор був пріоритетною і конкурентоздатною галуззю України», – сказав Петро Порошенко.
Глава держави наголосив на важливості галузі та підкреслив рішучу налаштованість на підтримку ІТ-сектору. «Я сьогодні тут для того, щоб ми мали надзвичайно ефективний діалог, чули один одного», – сказав Петро Порошенко.
«ІТ-сектор – це точно той напрямок, який визначає майбутнє», – підкреслив Президент та наголосив, що ця зустріч ініційована для того, щоб обговорити, що держава може зробити для того, щоб стимулювати галузь.
«Я особисто твердо переконаний, що це пріоритетна галузь, яка забезпечує високі конкурентні преваги на континенті і в світі. І цьому є яскраве підтвердження. Ще у 2016 році в Україні було 100 тисяч фахівців в ІТ-секторі, які не просто створювали 100 тисяч робочих місць, а забезпечували створення потужного середнього класу. Середнього класу, який стоїть за демократію, за свободу. Є вільним і забезпечує економічне зростання з усіма наслідками. На початку 2019 року за статистикою зараз уже 161 тисяча фахівців», – зазначив Президент.
За його словами, через два роки, якщо буде ефективна взаємодія і співпраця, таких фахівців буде 200 тисяч. «Уже зараз створюється 4% ВВП (ІТ-галуззю – ред.). Через два роки є всі підстави вважати, що буде 6,8 % ВВП», – наголосив Петро Порошенко.
Президент також зазначив, що галузь робить свій внесок у забезпечення платіжного балансу, надходження валюти, тощо. Водночас він додав: «Є побажання – було б дуже добре аби ми працювали не лише на аутсорсинг, а й працювали на створення креативного бізнесу всередині держави. Я впевнений в тому, що це можна зробити».
Петро Порошенко нагадав, що вже здійснено надзвичайно важливі кроки для розповсюдження Інтернету. «Згадайте, у 2014 році, коли я був обраний Президентом, у нас не було мобільного зв’язку третього покоління. Ніяк не могли організувати прозору процедуру конкурсу», – зауважив він та додав, що зараз уже є мобільний зв'язок 3G і 4G, готується до впровадження 5G.
«На сьогоднішній день нам конче потрібні ці елементи, інструменти для того, щоб в Україні не було місця, де немає Інтернету. І я як Президент і Прем’єр-міністр робимо все для того, щоб в найкоротший строк в Україні скрізь був швидкісний Інтернет. Бо це буде і нова українська школа, і програма сільської медицини, де через механізми телемедицини ми зможемо надавати медичні послуги. А також механізми електронного урядування, бо в кожній сільській раді ми повинні мати ефективне управління. З одного боку – це посилить антикорупційний ефект, а з іншого – підвищить ефективність урядування, бо питання будуть розглядатись швидше і прозоріше», – назвав Президент основні напрямки розвитку галузі.
«Впевнений втому, що за кожним із цих напрямків, і не тільки за цими, ми є союзниками. І в питаннях оборони, і в питаннях безпеки, і в питаннях захисту волевиявлення, і в питаннях збільшення середнього класу, і в питаннях пріоритизації ІТ-сектора в якості державної політики, і в питаннях сільської медицини, нової української школи», – сказав Петро Порошенко, акцентувавши на важливості розвитку нового креативного класу.
Глава держави також зазначив, що дуже хоче, щоб українська молодь через механізми державної підтримки освіти готувала конкурентоздатних учасників майбутнього ІТ-сектору. «Я дуже хочу, щоб наша з вами співпраця мала результатом не просто створення середнього класу, а механізмів для того, щоб молодь не виїжджала з країни»», – додав Петро Порошенко.
Також Президент підкреслив важливість забезпечення кібербезпеки держави. Він повідомив, що сьогодні на нараді в Генеральному штабі з керівниками всіх частин і підрозділів Збройних Сил України серед важливих безпекових напрямків обговорювалось питання кібербезпеки як ключової складової безпеки нашої держави. «Бо без ІТ-фахівців в Збройних Силах України забезпечити надійний захист неможливо», – сказав він.
Петро Порошенко також наголосив, що це питання обговорюється і на рівні Ради національної безпеки і оборони, де розробили механізми разом із Службою безпеки України, відповідним департаментом Національної поліції спільно з американськими партнерами щодо кіберзахисту Центральної виборчої комісії. Він зауважив, що вчора відбулися дві ddos-атаки з боку Російської Федерації.
В свою чергу, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив на важливості спільного з представниками ІТ-індустрії напрацювання правил, за якими функціонуватиме ІТ-галузь і які дозволять їй швидко розвиватися.
«Ми маємо два фундаментальних питання, на які ми маємо знайти відповіді. І ми про це з Президентом постійно говоримо. Перше – створення абсолютно сталих правил розвитку ІТ-сектору. Щоб ми визначили, що в найближчі 5, а краще 10 років, ми створюємо абсолютно нормальні регуляції, податкову базу для того, щоб інвестиції в ІТ-сектор були захищені стабільністю», – сказав Володимир Гройсман. «Друга позиція – це освіта: підготовка молодих кадрів і введення їх в реальний сектор в Україні», – додав він.
Представники ІТ-компаній України висловили думки щодо покращення роботи галузі та пріоритетних напрямків розвитку. Президент також ознайомився з розробками компанії GlobalLogic Україна.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00