Президент України Петро Порошенко навідався на Закарпаття і взяв участь в урочистості з нагоди 80-річниці проголошення Карпатської України

2019-03-15 16:48:39

Сьогодні
 15.03.19 р  на «Красному полі» поблизу м.Хуст відбулися урочистості з нагоди відзначення  80-ої річниці проголошення Карпатської України на чолі з її Президентом Августином Волошином .

Саме 15 – го березня 1939 року закарпатці вписали свою сторінку до літопису державотворення незалежної України. На території, де наразі розташований Меморіальний комплекс “Красне Поле”, у 1939 році пролилася кров близько 300 Карпатських січовиків, які загинули у нерівному бою з угорським військом за незалежність своєї Батьківщини. Бій на Красному Полі вважають повторенням подвигу героїв Крут. Загалом протягом березня 1939 року було вбито близько 2 тисяч захисників Карпатської України, понад 7 тисяч українців зазнали переслідувань.
Розпочався мітинг до 80-річниці проголошення Карпатської України на Красному полі, з панахиди за полеглими карпатськими січовиками, яку очолили єпископи Православної церкви України та Мукачівської греко-католицької єпархії.
Окрім Петра Порошенка, на Хустщину прилетіли, віце-прем'єр міністр з питань євроінтеграції, уродженка Закарпаття, Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр оборони Степан Полторак та керівники області — Генадій Москаль та Михайло Рівіс. 
В офіційних заходах також взяли участь голови місцевого самоврядування, делегації районів, військовослужбовці, представники правоохоронних та силових структур, представники громадськості. громадських організацій області, очевидці подій, небайдужі громадяни.
 До вшанування також долучилось керівництво Тячівщини, працівники Тячівської РДА, керівники районних установ, депутати всіх рівнів, учасники Революції Гідності та АТО, активісти та волонтери Тячівщини.  Очолив делегацію перший заступник голови Тячівської РДА МИхвйло Полажинець.
Після урочистого покладання квітів до присутніх з офіційною промовою звернувся Президент України Петро Порошенко. У своєму виступі на глава держави згадав, що 80 років тому на цьому місці у важкому і нерівному бою із переважаючими силами загарбників зійшлися карпатські січовики.
– Сьогодні подія надзвичайно важлива для кожного українця, де б він не жив, – наголосив Президент. – Вільна соборна незалежна Україна вшановує тих, хто 80 років тому проголосив державність Карпатської України. Ми згадуємо тих, хто мав мужність у час смертельної небезпеки заявити, що Україна була, Україна є і Україна точно буде! І в час, коли європейські політики все ще сподівалися умиротворити агресора, українці першими гордо і мужньо заявили про свої права.
Проголошення незалежності Карпатської України Президент назвав справжнім актом сміливості і патріотизму, а виступ бійців Карпатської Січі, які 80 років тому на Красному Полі зійшлися у важкому і нерівному бою з переважаючими силами загарбників, героїчним подвигом.
– Герої Красного Поля – карпатські січовики – стоять в одному ряду із захисниками України під Крутами, героями Української повстанської армії, сучасними захисниками суверенітету і територіальної цілісності України, – акцентував Глава держави. – Слава тих, що полягли за нашу з вами свободу, житиме вічно.
Потому Президент разом із громадою на Красному Полі вшанував світлу пам’ять захисників України хвилиною мовчання.
– Учора ми з вами відзначали День українського добровольця. В цей день 5 років тому сотні самооборони Майдану стали на захист України. Як і герої Карпатської Січі, сучасні добровольці з усіх областей України пішли у бій за свободу. Їм теж бракувало зброї і спорядження, але добровольцям і січовикам точно не бракувало одного – любові до України і віри у її фантастичне майбутнє. І ця любов, і ця віра перемогли всупереч всьому!
Президент України подякував закарпатським військовим, які виконують свій обов’язок, даючи гідну відсіч російському агресору.
– Як Президент і Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України я пишаюся героїчними земляками – воїнами 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади та 27-го окремого прикордонного загону імені Героїв Карпатської Січі, – наголосив Петро Порошенко. – Нащадки карпатських січовиків здобули безсмертну славу у боях з агресором на сході нашої країни. Чотирьом з бійців 128-ї бригади присвоєно найвищу державну нагороду – звання Героя України, двом, на жаль, посмертно…
Цього року участь у віче на Красному Полі взяли тисячі закарпатців та гостей краю, а знаменну подію – 80-ту річницю проголошення Карпатської України – відзначає вся країна. Подвиг Героїв Красного Поля – важлива сторінка в історії українського державотворення і приклад мужнього єднання для українців в сучасних умовах військової агресії з боку Росії.
У день відзначення 80-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України, перебуваючи на полі бою українських патріотів, Петро Порошенко вкотре закликав всіх до єдності навколо національної ідеї, ідеї Соборності України.
Також президент Порошенко  відзначив Орденом Свободи І ступеня, посмертно, члена уряду Карпатської України та президента Гуцульської республіки Степана Клочурака і вручив нагороду родичу героя. 
Відтак відбулося покладання квітів представниками офіціних делегацій. Від Тячівщини його здійснили керівник апарату Тячівської РДА Богдан Макусій, перший заступник Тячівського міського голови Іван Клебан, депутат Тячівської районної ради Василь Кушілко та інші посадовці району. 
Прес-служба Тячівської райдержадмінстрації 





























Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00