В Тячівській РДА керівник району Василь Дем’янчук провів БРИФІНГ щодо організації та проведення призову громадян України на строкову військову службу у квітні – червні 2019 року

2019-04-11 11:36:41


 

В проведенні брифінгу участь також прийняли: голова призивної комісії Михайло Полажинець, заступник голови РДА Віктор Погар, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи апарату Тячівської РДА Василь Калинич, Тячівський районний військовий  комісар Юрій Клюшник та заступник начальника сектору превенції Тячівського ВП ГУНП в Закарпатській області Василь Лучко.

Відповідно до Указу Президента України від 30 січня 2019 року №22/2019  в квітні – червні 2019  року буде проведено заходи призову на строкову військову службу. Основна відмінність від весняного призову 2018 року є те, що черговий призов буде проводитись і у червні місяці, ще однією відмінністю є те що частина призваних на строкову військову службу,  після завершення навчання у навчальних центрах Збройних Сил України будуть направлення для подальшого проходження строкової військової служби до військових частин Десантно-штурмових військ  Збройних Сил України (не призивались на строкову військову службу з 2010 року).

На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Хоча виклику до військових комісаріатів будуть підлягати й призовники, яким виповнилося 18 років та не досягли 20 річного віку – для встановлення їх стану здоров’я, освітнього рівня, фізичного розвитку, вивчення морально ділових якостей. 

Призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці.

У разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України (з 01 квітня 2019 року).

Довідкове: Призовники, які змінили місце проживання, зобов’язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття їх на військовий облік.

Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

перешкода стихійного характеру, хвороба призовника;

смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин   призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

Довідкове: 

Адміністративна. За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин … Накладається штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 – 119 грн.), повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 255 грн.)

Кримінальна. У разі неявки призовника без поважних причин у строки встановлені військовим комісаріатом та вказані у повістці, до ОЗП для відправлення у військову частину карається обмеженням волі на строк до трьох років (кримінальний кодекс України, стаття 335).

Стосовно призовників, якими буде порушено вимоги чинного Законодавства щодо явки у військовий комісаріат, за рішенням районних (міських) призовних комісій, буде направлено матеріали до органів Національної поліції України, щодо їх розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів. Такій категорії призовників, діюче Законодавство не обмежує місце вручення повістки.

Призову на строкову в/службу не підлягають громадяни України, які за рішенням районної (міської) призовної комісії мають право на  відстрочки:

  • за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, неповнолітні брати або сестри, дитину до 3-х років, двох і більше дітей, вагітну дружину);
  • за станом здоров’я (до одного року, які визнані тимчасово непридатними до військової служби);
  • для здобуття освіти (в усіх навчальних закладах з денною формою навчання, крім загальноосвітніх та ПТУ – до 21 року, в інтернатурі, аспірантурі, докторантурі з відривом або без відриву);
  • для продовження професійної діяльності (педагогічні з вищою освітою та медичні працівники у сільській місцевості за умови повного навантаження, зареєстровані священнослужителі, сільські, селищні, міські голови, кандидати (доктори) наук, які працюють за цим напрямком, резервісти, працівники органів внутрішніх справ).

Є також категорія громадян, які взагалі звільняються від призову.

за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби;

виконали обов’язки служби у резерві (протягом 1 та 2 контрактів);

батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів;

до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

були засуджені до позбавлення (обмеження) волі;

після закінчення ВНЗ присвоєно військове (спеціальне) офіцерське звання.

Призовники, яким надана відстрочка, зобов’язані щороку
 до 1 жовтня 
подавати військовим комісаріатам документи, що підтверджують їх право на відстрочку.


Термін проходження служби складає 18 місяців, для тих хто має вищу освіту ступені магістр 12 місяців.

При призові на строкову військову службу всі, хто у складі команди буде направлений до військової частини отримають одноразову грошову винагороду у розмірі 3524 грн.

За тими хто буде призваний на строкову військову службу у відповідності до п.2 ст. 39 Закону України про військовий обов’язок і військову службу буде та ст.. 119 Кодексу законів про працю зберігається місце роботи та середньомісячна заробітна плата.

Стаття 39 Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» 

2. Громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 51, частиною п’ятою статті 53, частиною третьою статті 57, частиною п’ятою статті 61 Закону України "Про освіту".

Стаття 119 Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків Кодексу Законів про працю України

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00