ПРИКОРДОННІ РЕГІОНИ УКРАЇНИ Й СЛОВАЧЧИНИ ПРОДОВЖИЛИ ДІЮ МЕМОРАНДУМУ ПРО СПІВПРАЦЮ ЩЕ НА РІК

2019-05-20 11:07:32



Триває добра традиція проведення Днів добросусідства України й Словаччини. Вже вісімнадцятий рік поспіль дружні країни засвідчують міцність своєї співпраці і партнерських відносин цими урочистими заходами, що поєднують ділову і культурно-розважальну частину.
Цьогоріч (18.05) захід вперше відбувся в прикордонному селі Убля округу Сніна Пряшівського краю.
Делегацію із України на чолі з головою Закарпатської облради Михайлом Рівісом та заступником облдержадміністрації Віктором Мікуліним  радо зустріла словацька сторона, яку представляли голова Пряшівського самоврядного краю Мілан Маєрські та голова Кошицького самоврядного краю Ростислав Трнка.
Захід урочисто розпочався виконанням гімнів України, Словаччини та Євросоюзу, після чого керівники делегацій звернулися до гостей свята з вітальним словом
- Засновники цих спільних днів добросусідства 18 років назад були на правильному шляху. Тому що наш шлях – це європейський вибір. Сьогодні народ України рішуче відстоює свою незалежність та свій вибір - європейський шлях. І тому зараз, коли ми знаходимося на фронті, наші вороги повинні знати, що Європейський Союз підтримує нас. Співпраця та спільні проекти з прикордонними регіонами Словаччини ще раз засвідчують це, і ми надалі будемо їх підтримувати і розвивати, - наголосив у своєму виступі Віктор Мікулін.
- За цей період Словаччина стала членом ЄС, а Україна отримала асоційоване членство. Ми рухаємося до ЄС, але народ України на Сході держави платить ціною людських жертв за свій європейський вибір. Я дякую вам і вашій державі у вашому лиці за підтримку незалежності і територіальної цілісності України, за те, що ми є братніми народами. Адже братній і хороший сусід кращий, ніж далекий родич, - підкреслив Михайло Рівіс.
- Такі спільні заходи є вкрай важливими, тому що дають змогу словакам і українцям обмінюватися досвідом, плідно співпрацювати, краще пізнавати один одного, сприяють їх зближенню, що водночас наближує українців до  Євросоюзу, - зазначив голова Кошицького самоврядного краю Ростислав Трнка. «Я впевнений, що Словаччина для України є дверима до Євросоюзу, і Україна належить до співтовариства європейських структур. Я також впевнений і у тому, що навіть якщо Україна «зранена» війною, ми готові і охочі їй допомагати, і ці двері відчиняти, - підкреслив голова Пряшівського самоврядного краю Мілан Маєрські.
Після офіційної частини, яка включала підписання Виконавчого протоколу про співпрацю між прикордонними регіонами двох країн на наступні дванадцять місяців (до травня 2020 року), слідувала культурно-розважальна частина свята – виступи фольклорних колективів з обох країн, огляд виставок творів народних майстрів, неформальне спілкування та дегустація страв і напоїв. 
 
Остання зміна сторінки: 20-05-2019 08:45





Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00