В облдержадміністрації презентували Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

2019-07-05 15:34:22
У п’ятницю, 5 липня, в прес-центрі облдержадміністрації відбулася прес-конференція Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області Діани Швардак.

Під час заходу було презентовано Щорічну доповідь Уповноваженого про стан додержання та захисту прав  і свобод людини і громадянина в Україні  за 2018 рік.
Зазначалося, що захист прав кожного починається із захисту права на життя, яке є найвищою цінністю в Україні. Це право вже п’ять років поспіль порушується ззовні збройною агресією Російської Федерації. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні фіксує загибель майже 13 тисяч осіб за цей період. У зв’язку з тимчасовою окупацією територій Донецької та Луганської областей, а також Кримського півострова, в Україні обліковується 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб.
Ці виклики були визначені пріоритетами у діяльності Уповноваженого і перебували під пильною увагою. Як і здійснення парламентського контролю за дотриманням соціальних та економічних прав громадян в умовах децентралізації.
Окрема увага приділялася дотриманню прав дитини. Упродовж 2018 року було здійснено моніторингові візити до закладів інституційного догляду: ЦСПРД, притулків для дітей служб у справах дітей, інтернатних закладів в тому числі Закарпатської області.
Торік до Уповноваженого надійшло 6 709 повідомлень про порушення соціальних та економічних прав громадян, з них 6 474 – з регіонів України. Найбільше повідомлень стосується порушень прав у сфері соціального захисту, праці, охорони здоров’я, житлових та земельних відносин.
Органи місцевого самоврядування не дотримуються стандартів надання, якості та обсягу соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Послуги надаються в межах фінансових можливостей бюджету, без урахування фактичних потреб населення. Також встановлено, що місцева влада не вирішує належним чином питання організації соціального захисту бездомних осіб та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, та їх ресоціалізації.
Представник Уповноваженого повідомила й про проблеми у дотриманні інформаційних прав громадян, утриманні в місцях позбавлення волі, дотриманні принципів недискримінації  та відповіла на запитання журналістів.
Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00