Прагнення розвивати і поглиблювати прикордонну співпрацю Закарпаття і Підкарпатського воєводства Польщі підтвердили Карпатські Дні добросусідства (+ ФОТОРЕПОРТАЖ)

2019-08-12 14:06:18
Спільність географічного положення, історії, культури та економічних особливостей карпатських регіонів різних держав спонукає їх об’єднувати зусилля у вирішенні актуальних проблем.
 Ще одним кроком у цьому напрямку стали заходи Днів добросусідства Україна – Польща в межах Закарпатської області і Підкарпатського воєводства, які цьогоріч вдруге відбулися в двох краях.
Так, 9 серпня, в селі Мучне (Польща)  відбулася міжнародна конференція «ІІ Карпатські дні добросусідства – зустріч Карпатських регіонів». Участь у форумі взяли маршалек Підкарпатського воєводства Владислав Ортил, воєвода Єва Леніарт, голова Закарпатської облдержадміністрації Ігор Бондаренко, виконувач повноважень голови Закарпатської облради Йосип Борто.
Після вітального слова маршалека Підкарпатського воєводства, Владислава Ортила, до учасників заходу звернувся голова Закарпатської ОДА. У своїй промові він зауважив, що вже багато років добросусідські відносини об’єднують Закарпатську область і Підкарпатське воєводство. Окремо відзначив позитивні зрушення у підтримці ініціативи щодо розбудови українсько-польського кордону та відкриття пункту пропуску «Лубня – Волосате». Зазначив, що проводяться соціально-економічні дослідження щодо відкриття цього пункту пропуску та впливи на прилеглі території.  Крім того, передбачені бюджетні кошти на розроблення проекту будівництва цього пункту пропуску.
«Сподіваємось, що наші з вами спільні зусилля незабаром дадуть змогу мешканцям прикордонних територій вільно подорожувати, досліджувати нові туристичні маршрути на набувати нових знань про культурно-історичну спадщину Польщі та України», – сказав Ігор Бондаренко.
В рамках конференції відбулася дискусія, в ході якої керівник області відмітив, що співпрацюючи в надрегіональному Карпатському вимірі, Закарпатська область  має на меті підвищити рівень конкурентоспроможності області за рахунок підвищення ефективності використання внутрішніх факторів розвитку регіонів; розвитку міжрегіонального співробітництва, територіальної соціально-економічної інтеграції, забезпечення ефективного бізнесового та інвестиційного середовища, розвиток інфраструктури, сільських територій і туристичної індустрії.
Підбиваючи підсумки конференції, модератор дискусії, професор Олександр Шурдей відзначив її високий рівень і окреслив завдання, які стоять перед учасниками конференції для досягнення поставлених цілей.
Після завершення роботи конференції відбулася зустріч голови ОДА з воєводою Підкарпатського воєводства Євою Леніарт та маршалеком Підкарпатського воєводства, під час якої обговорювалися найактуальніші питання співпраці регіонів.
А наступного дня, 10 серпня, учасників Днів добросусідства з хлібом-сіллю зустрічали на кордоні із Закарпаттям на пішохідно-велосипедному переході «Лубня – Волосате». Його напередодні спеціально відкрили для охочих побувати в сусідній країні на три дні. Тут гостям презентували рекреаційно-туристичні можливості Ужанського національного природного парку. Особливо наголошувалося на важливості запровадження постійної роботи тутешнього пішохідного переходу для розвитку прикордонних територій та створення українсько-словацько-польського туристичного маршруту протяжністю 140 км.
Потому делегації переїхали в село Вишка де відвідали Свято-Михайлівську дерев’яну церкву – пам’ятку архітектури національного значення, збудовану 1700-го року. Тут учасники форуму оглянули діючий храм і його внутрішнє оздоблення, ознайомилися з історією церкви та її святинями, зокрема стародавнім кількасотрічним Євангелієм.
Відтак в урочищі Красія у туристичному комплексі «Alpen House» членів делегацій народними музичними композиціями зустріли юні музиканти, а господарі презентували принади туркомплексу та культурно-рекреаційний та економічний потенціал Закарпаття. Відтак під час офіційної частини свята керівники делегацій двох країв підписали Програму спільних дій на 2020 рік.
– Хочу щиро подякувати голові Закарпатської облдержадміністрації завдяки старанням якого ми за короткий час змогли організувати міжнародну зустріч, – сказав маршалек Підкарпатського воєводства Владислав Ортил  після підписання документа. – Під час міжнародної конференції ми мали нагоду обговорити нагальні питання карпатського співробітництва. Актуальним є відкриття постійного пункту пропуску на кордоні, що може значно посприяти соціально-економічному та туристичному розвитку сусідніх країв. Також ми маємо на меті впроваджувати інші спільні програми та реалізовувати їх для розвитку громад, що проживають у Карпатському регіоні.
– Я вітаю шановних гостей у Закарпатті – чудовому мальовничому краї, – звернувся до присутніх голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко. – Ми з паном маршалеком обговорили питання відкриття пункту пропуску «Лубня – Волосате». Спершу, можливо, з графіком роботи по кілька днів на тиждень. Це, на наше спільне переконання, допоможе розвитку сусідніх територій і дасть поштовх для розвитку малого та середнього бізнесу. Спасибі за зусилля пану маршалеку і всім польським урядовцям, дипломатам за те, що долучилися, аби нинішня подія відбулася. Закарпаття відкрите для співпраці, для розвитку бізнесу. Тому ми домовилися про проведення найближчим часом спільного малого економічного форуму.
Після обміну пам’ятними подарунками учасники Днів добросусідства на витягу піднялися на вершину гори Красія, де мали оглядову екскурсію та гірський пікнік під час якого змогли скуштувати закарпатські смаколики і напої, а гарний настрій усім створив народний фольклорний ансамбль «Маки».






























Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00