У Тячівській РДА відбувся брифінг щодо осінньої призовної кампанії 2019 року

2019-09-26 15:03:22
Сьогодні, 26 .09. 19 р., у малому залі засідань РДА відбувся брифінг районного військового комісара Юрія Клюшника щодо організації та проведення осіннього призову громадян України на строкову військову службу у жовтні – грудні 2019 року.
 Участь у заході взяв заступник голови РДА Віктор Погар, завідувач відділу взаємодії з правоохоронними органами оборонної та мобілізаційної роботи апарату РДА Василь Калинич, представники структурних підрозділів РДА, правоохоронних органів та місцеві ЗМІ. 
Відтак  районний військовий комісар Юрій Клюшник  інформував, що Указом Президента України від 30 січня 2019 року у жовтні – грудні 2019  року оголошено призов на строкову військову службу.
 На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Мають право на  відстрочки: за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти, продовження професійної діяльності.
 Звільняються від призову ті, хто за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби; які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку; виконали обов’язки служби у резерві (протягом 1 та 2 контрактів); батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів; до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах; були засуджені до позбавлення (обмеження) волі; після закінчення ВНЗ присвоєно військове (спеціальне) офіцерське звання.
Термін проходження служби складає 18 місяців, а для тих, хто має вищу освіту ступеня магістр – 12 місяців.
Також військовий комісар наголосив, що призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в ООС не залучаються
Збройні Сили України формуються двома шляхами – службою за контрактом та призовом громадян на строкову військову службу. Відправлятимуть призовників на військову службу до Збройних сил України, Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Державної служби спецтранспорту.
Під час виступу Юрій Клюшник повідомив, що організацію та проведення призову покладено на органи місцевого самоврядування, які проводять цю роботу спільно з військовими комісаріатами. 
Також, згідно із законодавством, житлово-експлуатаційні організації, інші організації або підприємства незалежно від форми власності повинні своєчасно подавати необхідні відомості про призовників і військовозобов’язаних відповідним військовим комісаріатам, виконавчим комітетам, на яких покладено ведення обліку призовників і військовозобов’язаних, стежити за виконанням призовниками і військовозобов’язаними правил військового обліку, а також сповіщати їх про виклик до військового комісаріату.
Він також нагадав, що юнаки призовного віку мають вчасно, за викликом, прибувати до військових комісаріатів, а у разі неотримання повісток — прибути самостійно для уточнення облікових даних та проходження медичних оглядів протягом 10 днів з початку призову, тобто – з 1 по 10 жовтня. 
Після цього терміну військкомат має надати дані про призовників, які не з’явилися, до управління Нацполіції, що займатиметься їх розшуком. За неявку до військкомату без поважної причини, ухилення від строкової військової служби передбачена відповідальність. 
Призовники, які змінили місце проживання, зобов’язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік.
За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин, умисне зіпсування або недбале зберігання посвідчень про приписку, яке спричинило їх втрату, несвоєчасне подання обліковому органу відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, місця роботи і посади призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.
Керівництвом держави, Урядом та Збройних Сил забезпечено належні умови для призваних на строкову військову службу громадян України, зокрема, їм виплачується грошова допомога, надається відпустка та проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, зберігається  робоче місце та середній заробіток  тощо. Також, держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців строкової військової служби, які до призову на строкову військову службу не були працевлаштовані.
Військовий комісар  Юрій Клюшник констатував низьку явку призовників,  з приводу чого звернувся до присутніх на нараді керівників структурних підрозділів РДА та представників ЗМІ  активізувати інформаційно - роз'яснювальну роботу серед юнаків про виконання їх конституційного обов'язку перед Батьківщиною.
 Прес-служба Тячівської райдержадміністрації


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00