Святкування Дня Захисника України в Тересві

2019-10-22 16:04:15
 Минулого тижня, у скверику, біля Пам'ятного Хреста, тересвянці відзначили важливу дату - День захисника України. 

Для того, щоб вшанувати і засвідчити свою повагу й подякувати, всім тим, хто у різні часи стояв на захисті нашої Батьківщини, і, хто сьогодні на сході країни відстоює спокій нашого спільного дому – України, її територіальну цілісність та незалежність зібрались місцева влада, деякі депутати, ГО "Злагода", громадскість, всі бажаючі, учасники АТО та бойових дій, учні та працівники філії Тячівського професійного ліцею, працівники та вихованці ДНЗ№3.
Скверик Пам'яті прикрасив Державний Прапор України та бойовий червоно-чорний стяг, між яким розмістився банер " Вони боронили КарпатськуУкраїну", виготовлений В.В.Бенчаком.
Свято організувала ГО "Злагода" (голова М.В.Цимбаліста) за сприяння місцевої влади, зокрема селищного голови В.І.Олексія, заступника голови Тячівської райради І.І.Грабаря, начальника Тячівського відділу культури В.А.Гудака та постійній підтримці директора торгового об'єднання І.В.Бринзяника. 
Захід розпочав селищний голова В.І.Олексій, який привітав всіх присутніх з важливим державним святом, що поєднує в собі свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День утворення Української Повстанської Армії, а віднедавна й День захисника України.
Після чого велично прозвучав Гімн України. 
Ведучий цього урочистого зібрання, викладач, відмінник освіти України В.М.Цимбалістий зазначив, що поєднання цих чотирьох свят не випадкове, а символізує повагу народу до своїх героїв, до своєї історії, а також   - єдність багатьох поколінь захисників України - від Карпатських січовиків до сучасних захисників на східному кордоні України.
З нагоди нагоди священник Петро-Павлівського храму о.Юрій Пайтина провів панахиду за всіма загиблими у боротьбі за волю рідного краю, за свою Батьківщину.
Ведучий цього свята, запросив найменших тересвянців, вихованців Тересвянського ДНЗ №3 до виступу. Дітки співали патріотичні пісні, читали вірші та молилися за українських захисників, щоб ті живими повернулися додому.
Юні активістки Тересви Пелех Даринка, Бочок Світлана та Приймак Софійка читали чудові вірші карпатських поетів В.Гренджі - Донського та П.Скунця.
А потім, всі присутні, зосереджено слухали учнів ліцею, які здобувають професію електрика, Крулько Василя, Богдана Михайла, Булини Едуарда та Болехана Михайла, які виглядали ефектно зі жовто-блакитними стрічками на куртках. 
Вони запропонували присутнім послухати реферати, насичені історичною інформацією, про життя тересвянців, що загинули за волю рідного краю - Прінца Івана, Неболу Василя та Мірявця Василя, а також про колишнього учня ліцею Козичко Романа, який нагороджений посмертно, як Герой України. Також, називали прізвища всіх колишніх учнів філії ліцею, які брали участь у боях на Сході України.
Відтак, слово надали учаснику АТО, кіборгу Савулі Ярославу Івановичу, який ділився своїм тривогами і військовими Донецькими буднями та дякував і вітав, усіх хто разом з ним стояв на захисті територіальної цілісності країни, і хто ціною власного життя, боронив мир і нашу незалежність.
Потім, виступав, учасник Майдану, к.б.н. І.А.Маханець, який відмітив, що в історії нашої Батьківщини є багато подій, які засвідчують мужність, героїзм, відданість та любов українського народу до рідної землі, і такий народ має майбутнє, підсумував Іван Андрійович.
Також з вітальною промовою з нагоди свята виступила голова ГО "Злагода" М.В.Цимбаліста, яка також зауважила, що громадскість Тересви занепокоєна і незадоволена, що не бачить учнів тересвянської школи на святах, де вшановують українських героїв, українську державу та українські цінності. 
Марія Василівна щиро привітала всіх захисників та захисниць України зі святом, та побажала їм господнього благословення під Покровом Пресвятої Богородиці та побажала добра, любові миру і злагоди їм та їх родинам!
В кінці свята, прозвучав духовний Гімн України "Боже великий єдиний нам Україну храни". Всі присутні зробили фото на згадку.
Марія Цимбаліста,  голова ГО "Злагода" 




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00