На Тячівщині збиратимуть підписи за збереження району як окремої адміністративної одиниці

2019-10-30 18:18:22
Сьогодні , 30.10.2019 р. в малому залі Тячівської державної адміністрації відбулася зустріч керівництва району з головами місцевих рад  та депутатами  районної ради. 

Участь взяли - в.о.голови РДА Михайло Полажинець, заступник Віктор Погар, керівник апарату Богдан Макусій,  голова районної ради Іван Фабрицій, заступник голови Ігор Грабарь,  депутати районної ради Олег Палінкаш, Іван Руснак, Володимир Куцин та ін.
Основною темою зібрання   стало обговорення подальшої долі Тячівського району в  процесі децентралізації та у зв’язку з реформою адміністративно-територіального устрою України. А відтак збереження Тячівщини в існуючих межах  як окремої адміністративно - територіальної одиниці.  
 Як було наголошено присутніми у залі,  на сьогодні назріли реальні побоювання,  що  район можуть розділити, або ж приєднати до іншого.  Що звісно, негативно відобразиться  на його подальшому розвитку і загалом  житті місцевих мешканців. І найперше  тому, що він розташований в гірській місцевості ,  і відстань від найвіддаленіших населених пунктів до районного центру м.Тячів складає 65-70 км. 
За кількістю населення, тут мешкає понад 176 тисяч осіб, район також є найбільшим не лише на Закарпатті, а й в Україні в цілому серед сільських районів.  Жителі району історично пов’язані родинними, етнічними, культурними та сімейними зв’язками. 
В той же час в районі достатньо позитивних чинників, які б мали враховуватись  у процесі децентралізації та під час адміністративно-територіальної реформи. Зокрема це і територія, і кількість населення, і належна адміністративно-господарська та соціальна інфраструктура, які забезпечують населення необхідними послугами тощо. 
Тому  при реформуванні  та  створені нових адміністративних одиниць, а це, скоріш за все це будуть округи,  в яких діятимуть префекти, Тячівщина має відповідні фактори, щоб  її  залишити як окрему адміністративно - територіальну одиницю в існуючих межах.    
Попередньо на офіційному сайті Президента  України було розміщено електронну петицію від гр. Б.Макусія  за №22/075818 - з аналогічним проханням відстояти Тячівський район.  Однак, щоб вона була розглянута,  петиція має набрати не менш ніж 25000 голосів. Проте у зв'язку з складною процедурою та іншими технічними причинами всі бажаючі  фактично не мають змоги проголосувати. 
Як  підкреслив депутат і голова міжфракційної групи "Збережемо Тячівщину"  Олег Палінкаш,    дане  питання дуже хвилює мешканців району, тому й було зареєстровано  дану групу.  Депутати готові відстоювати позицію громадськості, своїх виборців, які одностайно виступають за збереження району.  
Саме тому 23.10.19 р. на першому пленарному засіданні  21 сесії VII  скликання  депутатами Тячівської районної ради  прийнято та направлено звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо збереження Тячівського району Закарпатської області  як окремої адміністративно-територіальної одиниці. 
Окрім того прийнято рішення  провести збір "живих" підписів  на папері в підтримку даного звернення. З приводу чого голова районної  ради Іван Фабрицій закликав голів місцевих рад  долучитися до акції та організувати  відповідну роботу в своїх населених пунктах.
В.о. голови РДА Михайло Полажинець наголосив присутнім не зволікати, оскільки Тячівський район  є найбільшим не лише на Закарпатті, а й в Україні і тому важливо його відстояти як окрему адміністративну одиницю в процесі реформування. 
Таким чином від сьогодні розпочато збір підписів серед населення Тячівського району щодо його збереження. 
Прес-служба Тячівської райдержадміністрації 

Завантажити текст звернення


Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00