ІГОР БОНДАРЕНКО ВИВЧАВ НАПРАЦЮВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ЕКСПЕРТІВ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ СМТ СОЛОТВИНО ТА СОЛЕРУДНИКА

2019-11-14 17:29:50
Сьогодні, 14 листопада, у камінній залі відбулася робоча зустріч голови ОДА Ігоря Бондаренка з представниками проекту «Вдосконалення стратегії зниження ризиків стихійних лих у Закарпатській області».

Учасники заходу: експерти Мережі консультантів зі стійкості до надзвичайних ситуацій та стихійних лих – Ширк Майер та Пітер Глерум, програмний експерт Едмундус Акітіс, голова правління ГС РТО ЗАКАРПАТТЯ Валентин Волошин, керівник НКП РП ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» при УжНУ Таїсія Симочко, Володимир Приходько, в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак, начальник управління цивільного захисту ОДА Віктор Буришин та ін. 
Експерти поінформували очільника краю, що в області реалізується проект «Вдосконалення стратегії зниження ризиків стихійних лих у Закарпатській області» метою якого є розробка плану дій щодо зменшення ризиків стихійних лих, спрямованого на захист та зміцнення стійкості населення Закарпаття, навколишнього середовища, власності та культурної спадщини. Партнер проекту – «Агенція регіонального розвитку Закарпатської області».
Під час зустрічі йшлося про узгодження питань підготовки до представницької конференції, аналіз звіту експертної місії та механізму адміністрування електронного застосунку щодо оповіщення громадян з приводу небезпечних ситуацій.
Експерти наголосили, що впродовж останніх років ситуація в смт Солотвино розвивається стихійно, без погодженого усіма сторонами чіткого плану дій з урахуванням думки експертів та локальних зацікавлених сторін. Подальше зволікання може мати негативні наслідки не тільки для локального населення, туристів, які, не зважаючи на надзвичайну ситуацію, щороку активно відвідують цей населений пункт, але й для міжнародного іміджу України, оскільки непередбачений витік соляної ропи у річку Тису може спричинити екологічну катастрофу у всьому Дунайському басейні.
Відтак, експерти наочно продемонстрували свої напрацювання, розроблені кілька мап з моніторингу стану Солотвинського солерудника, на яких чітко виділено зони ризику, а також території, які селищна рада попри те, що є ризик обвалів, виділила під розвиток туризму.
Ігор Бондаренко доручив Віктору Буришину підготувати всю необхідну інформацію з цього приводу з подальшим направленням в органи прокуратури для належного реагування та притягнення посадових осіб до відповідальності.
Голова ОДА також вбачає за доцільне провести геолого-розвідувальні дослідження, підземний і поверхневий моніторинг, щоб мати інформацію сьогоднішнього стану солерудника.
– Запевняю вас у повній підтримці реалізації даного проекту. Лише разом ми досягнемо мети, – лаконічно сказав Ігор Самійлович.
Експерти наголосили, що ситуація у Солотвині – комплексна, тому її потрібно вирішувати на рівні міністерств, ОДА, місцевих органів влади і бізнесу. Тож, вони пропонують провести міжнародний Форум та запросити віце-прем’єр-міністра з питань економіки, торгівлі та сільського господарства, керівників міністерств енергетики та захисту довкілля України, закордонних справ та Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також представників міністерств закордонних справ Угорщини та Румунії, представників Об’єднаного секретаріату Дунайської Стратегії та Європейської комісії, які є безпосередньо відповідальними за прийняття рішень.
Форум проводитиметься 29 січня 2020 року в с. Нижнє Солотвино на базі готельного комплексу «Деренівська купіль». Тема обговорення: «Дорожня карта вирішення надзвичайної ситуації в смт Солотвино та майбутнього сталого розвитку територій».
Основна мета Форуму – проведення конструктивного діалогу між усіма зацікавленими сторонами та підписання меморандуму «дорожньої карти» для подальшого вирішення ситуації в смт Солотвино.
До слова, надзвичайна ситуація у смт Солотвино оголошена у 2011 році та з того часу, на превеликий жаль, не вирішена. У 2016 році у Солотвино запрошено Консультаційну місію ЄС з метою комплексної оцінки поточної ситуації та розробки рекомендацій щодо вирішення надзвичайної ситуації, яка може мати негативний вплив на весь дунайський басейн. Саме окремі пункти рекомендацій лягли в основу проекту «ImProDiReT», партнери якого були безпосередніми учасниками Експертної комісії.
Проект ImProDiReT триватиме 2 роки та фінансується (на 75%) Генеральним Директоратом ЄС з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги. Метою проекту є розробка нових підходів та методів для спільної розробки стратегій ЗРС із залученням усіх зацікавлених осіб.  Такі партисипативні підходи розроблятимуться на прикладі конкретної ситуації в Закарпатті.
Проект спрямований на виконання рекомендацій місії ЄС з подолання надзвичайної ситуації в смт Солотвино і має регіональний та локальний рівні впровадження. В регіональному масштабі проект ImProDiReT має на меті підвищення обізнаності населення щодо проявів стихійних лих. Оскільки для Закарпаття значною загрозою є лиха природного характеру, зокрема, зсуви, селі, повені, значна роль належить дослідженню геологічних процесів і явищ. Відтак до консорціуму виконавців проекту увійшов Інститут геологічних наук НАН України та інші міжнародні партнери, а також Агенція регіонального розвитку Закарпатської області.
Прес-служба ОДА











Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00