ОЧІЛЬНИК ЗАКАРПАТТЯ ПІДТРИМУЄ ВКЛЮЧЕННЯ МАЛОГО ҐАЛАҐОВА ДО СПИСКІВ ЮНЕСКО

2019-11-19 09:36:53
Про підтримку проекту домінування комплексу Малий Ґалаґов до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, йшлося під час зустрічі голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка з першим заступником міського голови Ужгорода та головою громадської організації «Ужгородський модернізм»
Еліною Дегтярьовою у понеділок, 18 листопада. Участь у заході також взяла заступник голови облдержадміністрації Ольга Травіна.
Пані Еліна розповіла очільнику краю, що наразі організація проводить наукове дослідження історії архітектури Ужгорода міжвоєнного періоду, коли Закарпаття входило до складу Першої Чехословацької республіки. Саме в цей час було збудовано унікальний  модерністський урядово-житловий комплекс Малий Ґалаґов. Над ужгородськими проектами та першим в історії міста генеральним планом працювали фахівці світового рівня.
- Модернізм, напрям архітектури, що зародився у 1920-х роках, в Ужгороді представлено практично всіма стилями тодішньої Чехословаччини: ар-деко, кубізм, чеське ар-деко або рондо кубізм, традиціоналізм, пуризм, експресіонізм, модерністський неокласицизм та функціоналізм. Деякі з цих стилів, а саме - кубізм та ар-деко на території сучасної України є лише в Закарпатті. Модернізм як глобальний архітектурний напрям 1920-1930-х років в останні роки викликає велику зацікавленість світової спільноти, об’єкти цього періоду активно поповнюють Списки об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО, - підкреслила Е. Дегтярьова. – Ми порівняли ужгородський модерністський комплекс Малий Ґалаґов з урбаністичними рішеннями в Європі того часу, а також проаналізували його відповідність критеріям та вимогам щодо подачі заявок до Списків ЮНЕСКО. Згідно критеріїв світової спадщини урядово-житловий комплекс Малий Ґалаґов з окремими спорудами міжвоєнного періоду поза його межами може номінуватися за двома критеріями.
Торік громадська організація оголосила ідею включення кварталу Малий Ґалаґов до Списків ЮНЕСКО, яку підтримали на рівні Мінкультури України та Закарпатської ОДА. Ініціативу схвалила і мистецька та інтелектуальна громада краю. Українська культурна спільнота теж підтримала цю ідею.
- Задекларувала підтримку проекту і нинішня міська влада Ужгорода, однак далі декларацій справа з місця не зрушила, - сказав Іштван Цап. – У жовтня 2018 року розпорядженням міського голови створено робочу групу з метою домінування зазначеного комплексу до Списків ЮНЕСКО. Але впродовж року робоча група не спромоглася провести жодного першочергового заходу з метою включення цього архітектурно-містобудівного комплексу до попереднього списку ЮНЕСКО. Через неефективність муніципальної робочої групи, відсутність необхідних компетенцій у членів групи та непорозуміння процесу домінування, місто та область втратили півтора роки!
Тож, присутні звернулися до Ігоря Бондаренка з проханням: «Оскільки міська влада демонструє інертність щодо проекту включення Малого Ґалаґова до Списків ЮНЕСКО, просимо підтримати важливий для розвитку культури, туризму, міжнародних відносин та суміжних секторів проект, і розглянути можливість створення робочої групи у Закарпатській ОДА».
Керівник краю запевнив у повній підтримці ідеї включення унікального ужгородського історичного кварталу до Списків ЮНЕСКО та створенні робочої групи фахівців, які підготують для цього всі необхідні документи. 
Прес-служба ОДА
 
 










Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00