В УЖГОРОДІ ПРЕДСТАВИЛИ СПІЛЬНИЙ УКРАЇНСЬКО-СЛОВАЦЬКИЙ ПРОЕКТ ЗАХОДІВ ІЗ ЗАПОБІГАННЯ СТИХІЙНИМ ЛИХАМ У ТРАНСКОРДОННОМУ БАСЕЙНІ Р.УЖ

2019-11-22 16:29:42
У четвер, 21 листопада, у м.Ужгород відбулася стартова конференція спільного українсько-словацького Проєкту «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р.Уж (FloodUZH)», який здійснюється у рамках Програми 
транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, як головний бенефіціар, з вересня 2019 року розпочало реалізацію даного проекту, розрахованого на три роки.
Проєкт впроваджується за партнерства Словацького водогосподарського підприємства, Ужгородського міжрайонного управління водного господарства, Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради та громадської організації «ЕКОСФЕРА». Його метою є впровадження сучасних інформаційних технологій для управління паводковими ризиками та засухами у спільному транскордонному басейні р.Уж.
Участь у заході взяли начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кисіль, заступник голови ОДА Олексій Гетманенко, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, головний інженер Кошицького управління водного господарства Станіслав Добротка, експерти, представники громадських організацій.
Заступник голови ОДА Олексій Гетманенко у вступному слові наголосив, що питання і проблеми, на яких фокусує увагу даний проєкт, є особливо нагальними для населення басейну річки Уж та безпосередньо обласного центру.
- Влада зацікавлена і всіляко сприяє тому, аби наша область рухалась в напрямку до виконання тих норм і директив ЄС, які на сьогодні повинна виконувати і дотримувати Україна. Саме тому розробка карт загроз і ризиків затоплення допоможе втілити один з європейських критеріїв забезпечення безпеки людей та територій від шкідливої дії вод. Дослідження, моделювання та проєктні роботи, котрі будуть виконані в рамках проєкту за допомогою сучасних методів і технологій, матимуть вагоме значення для подальшої долі річки Уж у межах міста, адже ми бачимо, що вона волає про «оздоровлення». Закарпатська ОДА підтримала даний проєкт під час подання заявки на конкурс і готова надавати необхідну підтримку і під час його впровадження, - підкреслив посадовець.
Зазначалося, що басейн річки Уж знаходиться в зоні високого ступеню паводкової небезпеки, гідрометеорологічна ситуація на цих територіях може різко змінюватися та погіршуватися в короткий проміжок часу. Разом з тим періоди формування та проходження високих паводків змінюються тривалими періодами маловоддя, що є одним з факторів прояву глобальної зміни клімату і вимагає впровадження нових підходів до управління водними ресурсами.
У рамках проекту заплановано виконати наступні заходи:
  • здійснення аерофотозйомки, проведення топогеодезичних робіт для розробки цифрової моделі височин басейну Ужа, що дасть можливість розробити зони затоплення для басейну р. Уж в цілому та створити відповідні карти ризиків затоплення для м. Ужгород
  • розробка проєкту на влаштування регулюючої споруди та мобільних дамб в межах м. Ужгород
  • проведення фізичного та комп’ютерного моделювання роботи регулюючої споруди під час проходження низьких рівнів води та високих паводків
  • оцінку впливу запроектованої споруди на довкілля в басейні р.Уж
  • проведення інформаційної кампанії щодо заходів проекту
Проєкт забезпечить узгоджені дії країн спільного річкового басейну, що сприятиме покращенню управління паводковими ризиками відповідно до законодавства ЄС, та має на меті адаптацію до змін клімату, що сприятиме забезпеченню безпеки та соціально-економічного розвитку цільових територій.
 




Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00