У Тячеві вшанували пам'ять мільйонів жертв голодомору в Україні

2019-11-23 13:36:58
Голод забрав протягом 1932-33 років, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів життів українців...


Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших  таких сторінок - Голодомор, який призвів до небачених безневинних  жертв, і який в світі визнано геноцидом українського народу. 
Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років – мільйонів українців, знищених комуністичним режимом. Їх вбили лише з однієї причини – вони були українцями, котрі любили свою землю та хотіли жити у вільній країні.
23.11.19 р з нагоди Дня пам'яті  жертв голодомору в Україні скорботні заходи відбулися і в місті Тячів. Зокрема  в районному будинку проведено вечір -реквієм:   «Збудуймо пам'яті негаснучий собор», проведено панахиду   та запалено свічку пам'яті за невинно убієнними українцями.    
Відтак на захід   зібрались керівництво та працівники райдержадміністрації, районної та міської ради, установ, організацій району, священнослужителі різних конфесій міста і району, представники громадськості, учнівська молодь.
Серед учасників заходу -  в.о. голови Тячівської РДА Михайло Полажинець, керівник апарату Богдан Макусій,  в.о.з голови районної ради Ігор Грабарь,  секретар виконкому, керуюча справами міськради Ольга Решетар  та ін.
Вихованці гуртка Тячівського ЦДЮТ літературною композицією розповіли про жахливу трагедію в історії України ХХ століття.
...Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років. Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців. Масове голодування почалося в грудні 1931 року і тривало до вересня 1933. 22 місяці народ страждав, мучився, вмирав. Моторошно подумати, але навесні 1933 року, коли настав пік голоду, на Україні щодня вмирало голодною смертю 25 тис. чоловік, щогодини - 1 тисяча, щохвилини - 17. Голод забрав протягом 1932-33 років, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів людських життів...
Учасники заходу вшанували пам’ять мільйонів українських людей, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного тоталітаризмом,   хвилиною мовчання.
На сцені прозвучали мелодії "Хорал", "Мелодія", «Анданте»  у виконанні народного інструментального оркестру викладачів ДШМ району (керівник Едіта Петер). Народний камерний хор «Бельканто» виконав музичну композиції Д. Перголезі  «Stabat   Mater» «Адорамус те» (керівник Марія Влад).
Відтак  всіх присутніх було запрошено приєднатись до Всеукраїнської акції «Засвіти свічку» і запалити свічку пам’яті, в знак вшанування невинно замученого голодом українського народу. 
Дійство перемістилось  до центрального входу районного будинку культури, де з лампадок було викладено символічний хрест і запрошено на сцену священнослужителів церков міста. 
Настоятель  храму Святої великомучениці Варвари  ієрей Петро Яким, настоятель  греко-католицької церкви Успення Присвятої Богородиці о.Йосип Штогрин та співслужитель греко-католицької  парафії о. Богдан Бакун відслужили спільну панахиду за закатованими голодом українцями.
До присутніх звернулись священники  Петро Яким та Йосип Шторин, які  відмітили жертовницьку смерть мільйонів людей  та закликали берегти світлу пам'ять  невинно убієнних українців  в часи голодомору. 
Учасники заходу  також мали можливість ознайомитись з матеріалами тематичної виставки, яку підготували працівники ЦРБ та виставку картин вихованців ДШМ. Впродовж дня на великому екрані проходить  демонстрацію документальних фільмів про Голодомор в Україні.   
...Пам'ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога  всім сущим на Землі, щоб такого більше ніколи не повторилось!  Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Прес-служба Тячівської райдержадміністрації

































Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00