НА ЗАКАРПАТТІ ПОМ’ЯНУЛИ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ, ДОЛУЧИВШИСЬ ДО ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОЇ АКЦІЇ «ЗАПАЛИ СВІЧКУ» (+ ФОТО)

2019-11-25 09:56:59
День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. 
Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні. Того ж дня проходить акція «Запали свічку» під час якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам або ж запалюють свічку в своєму вікні.
Церемоніальні заходи сьогодні, 23 листопада, відбулися і на Закарпатті. Зокрема, в Ужгороді перед Монументом жертвам голодоморів на набережній Незалежності відбулося велелюдне віче за участі керівників області і міста, дипломатичного корпусу, представників громадськості та релігійних конфесій. Площадка довкола Монументу по периметру викладена червоними лампадками. За Монументом в ряд стоять представники молодіжних організацій, в руках яких – приспущені державні прапори України з чорними стрічками. Український хор греко-католицького кафедрального собору виконав пісню «Святий Боже». Очільники області звернулися до присутніх.
– Сьогодні ми згадуємо українців убитих голодом. Існують різні статистичні дані про їхню кількість. Але і демографи, і історики сходяться в одному – їх рахунок іде на мільйони, промовив до присутніх заступник голови ОДА Олексій Гетманенко. – Проти українців у 32-33 роках сталінський режим провів жахливу акцію, яку назвали Голодомором. Робив це сплановано і цілеспрямовано. Бо об’єктивних причин для голоду не було. Загальний урожай зерна в 1932 році перевищував урожай 1931 року. 
Понад 30 країн світу визнали це страшне явище двадцятого століття Геноцидом, тобто знищенням людей за національними мотивами. Навіть український партійний функціонер Косіор зізнався, що українське селянство принесли в жертву, щоби викоренити український націоналізм як «головну загрозу» комунізму. І потрібно додати – зламати українського селянина – опору української держави.
На Закарпаття  сталінський режим прийшов пізніше. Тому закарпатці не відчули того фізичного і морального тиску на людину, який може створити голод. Вони довідувалися про трагічні події на великій Україні із газет і намагалися допомогти людям у їхньому горі. Деякі громади збирали кошти. Але тодішній сталінський уряд не прийняв цю допомогу.
Сьогодні ми запалюємо свічку пам’яті. Цей вогник символізує нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів співвітчизників. Він нагадує про тих, кого сталінський тоталітарний режим прирік на голодну смерть. 
 Хай упокояться з миром душі невинно убієнних. Вічна їм пам’ять! 
О 16.00 год, коли оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, керівники області, міста, представники громадськості під церковні дзвони запалили свічки і разом з усіма часниками акції вшанували пам’ять жертв голодоморів хвилиною мовчання. Хор виконав епічний твір О.Архангельського «Господи, ти почуй молитву мою!».
Відтак, представники релігійних конфесій провели поминальну панахиду, а хор виконав «Молитву за Україну». Потому всі присутні мали нагоду відвідати виставку до Дня пам’яті жертв голодоморів, яка експонується в атріумі обласної державної адміністрації.
Поминальні церемоніальні заходи цього дня відбулися в усіх містах і районах області.
 
Прес-служба ОДА
 
























Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00