В УЖГОРОДІ ВІДБУЛАСЯ СТАРТОВА КОНФЕРЕНЦІЯ ЩОДО ОЦІНКИ МОЖЛИВОСТЕЙ ВІДНОВЛЕННЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ У СОЛОТВИНО

2019-11-29 09:11:44
28 листопада, у сесійному залі обласної ради в Ужгороді відбулася Стартова конференція проекту«Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино
 з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу» РЕВІТАЛ 1.
Головний аплікант проекту –Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА). Партнери: Мішкольцський Університет (Угорщина), Солотвинська селищна рада (Україна), Муніципалітет Сігету-Мармацієй (Румунія), Кошицький технічний університет (Словаччина) та Інститут геологічних наук Національної академії наук України.
Проект підготовлено в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2014-2020» на виконання однієї з головних рекомендацій доповіді Дорадчої місії Механізму цивільного захисту ЄС з оцінки ризиків ситуації на території шахт ДП «Солотвинський солерудник», сформованих за результатами роботи місії восени 2016 р. Зазначена Дорадча місія проводилася за сприяння та активної підтримки Міністерського комісаріату з питань Стратегії ЄС для Дунайського регіону Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, Міністерства закордонних справ України, Представництва України при ЄС, Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації. 
У зв’язку з існуванням підвищеного ризику поширення потенційно шкідливих територіальних впливів на транскордонну ситуацію, а також з метою впровадження комплексної системи моніторингу передбачено дослідження ширшої території, складення мапи занедбаних та затоплених соляних шахт за допомогою роботехнології.
У роботі конференції взяли участь голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег, голова ЄОТС ТИСА Оскар Шестак; заступник Міністра Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, заступник Державного секретаря з питань зростання експорту Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Іштван Йоо, заступник голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко, директор Спільного Технічного Секретаріату Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» АронСокач, експерти та науковці з України та Угорщини, представники дипломатичних місій, депутати різних рівнів, голови місцевих територіальних громад.
Відкриваючи форум, голова облради Михайло Рівіс торкнувся історії виникнення екологічної катастрофи в Солотвині та окреслив проблеми, які вона породила. Посадовець зазначив, що, на жаль, центральна влада, після того як було побудовано житло для відселення людей з небезпечних територій, фактично залишила Закарпаття на самоті з проблемою. За кілька років знищено унікальну, колись всесоюзну, алергологічну лікарню, закрито солерудник, продовжують утворюватися карстові провалля, а солена вода потрапляє в Тису і звідти у Дунай, загрожуючи екологічною катастрофою вже цілій Європі. Тому обласна влада звернулася по допомогу до угорських партнерів, які теж потерпають від ситуації в Солотвині, і отримала розуміння. Спільними зусиллями було розроблено проект екологічної оцінки можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвині, аби запобігти подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси, який передбачає підготовку комплексної системи моніторингу.
– Упродовж останніх років Україна стала активним учасником європейських інтеграційних процесів, що зумовлюється існуванням спільних кордонів із країнами-членами Європейського Союзу, – сказав, вітаючи учасників конференції від імені голови ОДА Ігоря Бондаренка Олексій Гетманенко. – Завдяки різним грантовим проектам Закарпаття сьогодні має можливість отримати потужні інвестиції для розвитку економіки області у вигляді міжнародної технічної допомоги. В цьому контексті об’єднання ТИСА сьогодні є першим учасником нових форм співробітництва України з ЄС, активно використовуючи при цьому й можливості участі у спільних транскордонних проектах.
За результатами оголошених у 2017 році конкурсів Програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» ЄОТС ТИСА є бенефіціаром двох важливих для Закарпаття проектів, серед яких названий проект, покликаний сприяти вирішенню проблем у зоні техногенної катастрофи в Солотвині. Відомо, що роками там утворюються гігантські вирви, а шахта разом з унікальним підземним відділенням алергологічної лікарні затоплена. Після аварійної зупинки та закриття солерудника руйнівні процеси з підземного вимивання солі продовжилися. Значна частина ропи потрапляє в Тису і далі в Дунай, у результаті чого за останні 10 років вміст солі в Тисі збільшився в 4 рази. При тому, що з річки беруть прісну воду чотири країни, три з яких – члени ЄС.
Підсумовуючи, можу сказати, що ситуація в Солотвині – проблема державного масштабу, область впоратися з нею самостійно не зможе. З огляду на серйозність проблеми потребуємо допомоги Європейського Союзу і висловлюємо вдячність нашим партнерам з сусідніх країн за увагу до цих проблем. Сподіваємося на те, що результати реалізації проекту РЕВІТАЛ 1будуть позитивними у плані можливої реабілітації території в майбутньому.
Учасники форуму переглянули документальний фільм про нинішній стан у Солотвині, ознайомилися з презентацією проекту РЕВІТАЛ 1, заслухали доповіді про Солотвинський природно-туристичний ареал як територію пріоритетного розвитку, лікувально-оздоровчий потенціал природних факторів Солотвина та ін.
Прес-служба ОДА
 
















Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00