ЯК ПРАЦЮЮТЬ ТА РОЗВИВАЮТЬСЯ ОСВІТНІ, МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ, ЗАВОДИ ГІРСЬКОЇ ГЛИБИНКИ - ЗНАЙОМИВСЯ КЕРІВНИК ЗАКАРПАТТЯ

2019-12-23 10:58:25
Перебуваючи з робочим візитом у Рахівському районі, голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко відвідав два заводи, медичний та освітні заклади, ознайомився з ходом будівництва школи у с.Кваси.

У Рахові очільник краю розпочав з приємної місії - вручив ключі від новеньких спецавтомобілів, придбаних для медиків сільських амбулаторій сіл Косівська Поляна, Чорна Тиса та присілку Ріка. Тепер жителі цих населених пунктів матимуть можливість отримувати вчасну лікарську допомогу.
Також керівник краю відвідав Рахівську районну лікарню, де ознайомився з умовами перебування і лікування пацієнтів, роботою лікарів та забезпеченням медобладнанням. Йому розповіли, що значна частина населених пунктів району віддалена від інших районних лікарень на відстань більше, ніж 128 кілометрів. Радіус обслуговування до 70 км. Більшість населення району проживає зі статусом «гірський». Медична допомога мешканцям району надається у чотирьох закладах охорони здоров’я, три з яких надають спеціалізовану медичну допомогу.
Первинний рівень надання медичної допомоги здійснюється медичними працівниками КНП ,,Рахівський центр ПМСД’’, в структуру якого входять
25 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та  8 ФАПів.
Наступним об’єктом став дитячий садок №4 у м.Рахів, керівник якого – Віра Обриська розповіла про реконструкцію мансардного приміщення будівлі під навчальний заклад. На зведення ІІ-го поверху витрачено понад 6,5 млн грн. Дитсадок розрахований на 70 місць. Тут є все необхідне, щоб малеча виховувалася і зростала: якісний ремонт, сучасні санвузли і меблі, розвиваючі іграшки.
Далі керівник області ознайомився з ходом будівництва школи у с.Кваси. Роботи тут розпочато ще у 2012 році, однак через відсутність фінансування будівництво припинилося на 5 років. У 2018 році на виконання інвестиційних проєктів у рамках здійснених заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій надійшли кошти в сумі 5220 тис грн для будівництва цього навчального закладу. Наступного року обласна рада виділила з бюджету 1 454 644,4 гривень  на продовження будівельних робіт. До слова, кошторисна вартість зазначеного об’єкта складає 139,3 млн грн, з яких виконано робіт на 7,200 млн грн.
Як зазначив Ігор Бондаренко, будівництво школи у с.Кваси є пріоритетним завданням з реалізації у 2018-2020 роках регіональної стратегії розвитку Закарпатської області щодо розвитку мережі закладів загальної середньої освіти на сільських територіях. Обласна влада однозначно підтримує зведення навчального закладу, оскільки це дозволить створити належні умови навчання для пів тисячі учнів в гірському населеному пункті. Облдержадміністрація  вже подала до Кабміну перелік п’яти опорних шкіл, що потребують реконструкції, п’яти місць, де потрібно збудувати нові дошкільні навчальні заклади. У цей перелік включено і будівництво цієї школи. До слова, нині сільські дітки навчаються у старій школі, зведеній ще в 1895 році.
Затим очільник краю відвідав гуцульську крафтову броварню «Ципа», що в с.Кваси, де знайомився із процесом виробництва пива. Заснована вона у 2015 році. Обладнання для варіння пива спеціально замовляли в Угорщині у відомої компанії ZIP. Якість звареного пива гарантує німецьке устаткування Braumeister, а також інгредієнти – лише натуральні, з Німеччини та Чехії, без пастеризації та консервантів. Тутешні майстри пивної справи вміло поєднують багатовіковий досвід карпатського пивоваріння із сучасними технологіями.
Також побував Ігор Бондаренко на підприємстві з обмеженою відповідальністю «ВГСМ» директором якого є депутат облради Ірина Мацепура. Тут трудиться 360 працівників, які виготовляють меблі для офісів і підтриємств торгівлі та надаються послуги з лісозаготівлі. Реалізація продукції цьогоріч становить 104765,6 тис грн.
Пресслужба ОДА
 























Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00