ПРО ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ПРОПУСКУ ОСІБ ТА ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПІД ЧАС ЗИМОВОГО ТУРИСТИЧНОГО СЕЗОНУ РОЗПОВІЛИ В ОДА

2019-12-23 11:22:05
Під час новорічних та різдвяних свят прикордонники прогнозують збільшення пасажиропотоку у пунктах пропуску Чопського загону.

У період зимового туристичного сезону, за статистикою, очікується зростання кількості осіб та транспортних засобів на 20-30 відсотків. Про це йшлося під час прес-конференції в облдержадміністрації начальника відділу прикордонного контролю штабу Мукачівського прикордонного загону підполковника Віктора Зайцева та начальника відділу прикордонного контролю штабу Чопського прикордонного загону підполковника Романа Марценюка.
Відтак, керівництво Чопського прикордонного планує низку заходів задля забезпечення безперебійного пропуску та недопущення черг на кордоні. Насамперед, буде збільшено кількість прикордонних нарядів. У першу чергу, буде залучено додатковий інспекторський склад та обладнано додаткові робочі місця. Також вирішено надати мінімальну кількість відпусток персоналу, який залучається до несення служби у пунктах пропуску.
Минулого тижня у пункті пропуску «Ужгород» разом зі словацькими колегами було проведено міжвідомчу нараду представників правоохоронних органів та служб, які здійснюють контрольні операції на кордоні. Окремим питанням на зустрічі обговорили особливості оформлення осіб та транспортних засобів у пік зимового туристичного сезону. Досягнуто домовленості зі словацькою стороною про запуск та оформлення пасажирських автобусів через вантажний термінал з метою розвантаження легкового напрямку, за необхідності. Також узгоджено порядок оформлення мікроавтобусів, які здійснюють нерегулярні міжнародні пасажирські перевезення.
Напередодні свят планується провести прикордонно-представницькі зустрічі з угорськими та словацькими колегами, під час яких буде обговорено питання взаємодії та обміну інформацією, порядку спільних дій при різкому збільшенні пасажиропотоку та у разі виникнення кризових чи нестандартних ситуацій.
Довідково:
За останню добу у пунктах пропуску Чопського загону державний кордон перетнули 14902 особи та 4029 транспортних засобів
За листопад 2019 року оформлено 387553 осіб (з них: гр.України – 312561 та іноземців - 74992) і 110839 транспортних засобів
З початку року оформлено 5061246 осіб (з них: гр.України – 4079995 та іноземців - 981251) і 1344012 транспортних засобів.
Прикордонники Мукачівського загону, задля уникнення значного накопичення черг в пунктах пропуску в період проведення зимових свят, збільшили кількість прикордонних нарядів, організували взаємодію з угорськими та румунськими колегами з питань забезпечення комфортного, безпечного і максимально швидкого перетину державного кордону громадянами. 
Керівництво Мукачівського загону звертається до громадян, які перетинають державний кордон, у разі ускладнення ситуації в пунктах пропуску бути організованими та не створювати передумов для порушення законодавства. Під час перебування у чергах, не намагатись об’їжджати інших учасників руху.
Крім того, аби уникнути незручностей при перетині державного кордону, нагадуємо особам, які планують закордонні поїздки перевірити терміни дії своїх документів та їх належне оформлення.
Усі ми прекрасно розуміємо, що зовсім уникнути черг не вдасться, і на те є об'єктивні причини. Якщо говорити про найбільш затребувані пункти пропуску на українсько-угорській ділянці кордону, такі як Лужанка та Вилок - про їх пропускну спроможність - "Лужанка" 5тисяч осіб, а фактично цей показник в період туристичного сезону збільшується майже в 1,5 рази до 7 - 8 тисяч осіб. Пункт пропуску "Вилок": пропускна спроможність 3000 осіб - фактично цей показник сягає в середньому 6,5 тисяч осіб. 
Особливості перетину кордону
За 2019 рік на ділянці Мукачівського прикордонного загону  Державний кордон України перетнуло 6 220 354 особи та 1 374 969 транспортних засобів.
Діти
Впродовж 2019 року на ділянці відповідальності зафіксовано 175 випадків відмов у пропуску через державний кордон дітей, які прямували у супроводі дорослих (родичі, вчителі, тренери) без нотаріально завірених згод законних представників.  
Відповідно до ст. 2 «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта, службового паспорта, проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, та у його супроводі.
Відповідно до п. 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010р. № 724) Виїзд з України громадян,  які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:
1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;
2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:
якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;
якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;
у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:
- свідоцтва про смерть другого з батьків;
- рішення суду про позбавлення  батьківських прав другого з батьків;
- рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
- рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
- рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).
Один із батьків має право тимчасово вивезти дитину за кордон без дозволу іншого, який заборгував аліменти.
Згідно до статті 157 Сімейного кодексу України, - той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців", - йдеться у новій редакції статті.
При перетині кордону достатньо надати прикордонникам довідку з Державної виконавчої служби.
Документи, які дають право на перетин державного кордону громадянами України:
паспорт громадянина України для виїзду за кордон
дипломатичний паспорт
службовий паспорт
проїзний документ дитини
посвідчення особи моряка
посвідчення члена екіпажу
У разі втрати громадянином України, який постійно проживає в Україні, зазначених документів за межами території України, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичними представництвами чи консульськими установами України за кордоном.
У передбачених міжнародними договорами України випадках замість документів, зазначених вище, для виїзду за кордон можуть використовуватися інші документи.
Відповідно до ст. 33 Конституції України громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві в'їзду в Україну
ПОРЯДОК ПРОСТАНОВКИ ВІДМІТОК ПРО ПЕРЕТИНАННЯ КОРДОНУ
Після перевірки паспортних документів громадян України вони повертаються власнику без проставлення відмітки про перетинання державного кордону. Така відмітка в паспортному документі громадянина України проставляється у випадку його особистого прохання про це.
ВИПАДКИ, У ЯКИХ ГРОМАДЯНИН УКРАЇНИ МОЖЕ БУТИ ТИМЧАСОВО ОБМЕЖЕНИМ В ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ:
Відповідно до п. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» громадянину України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках якщо:
він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю;
стосовно нього застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон;
він засуджений за вчинення кримінального правопорушення;
він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням;
він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції. 
Туристичні групи
У пунктах пропуску для автомобільного сполучення прикордонний контроль організованих (туристичних) груп пасажирів здійснюється в пріоритетному порядку на окремих смугах руху.
Для прискореного перетинання кордону організованою групою туристичні оператори (туристичні агенти), інші суб’єкти господарської діяльності та фізичні особи повинні:
1. Не пізніше ніж за 24 години до прибуття автобуса в пункт пропуску, де планується перетинання кордону надіслати на електронну скриньку повідомлення (у формат іtxt.) з такою інформацією де вказується:
Для організованихгрупгромадянУкраїни:
назва організатора міжнародного перевезення організованої групи, його юридична адреса;
електронна адреса туроператора, номер телефону контактної особи;
туристичний маршрут;
номер автобуса, дата та орієнтовний час прибуття в пункт пропуску.
До електронного повідомлення прикріпити список пасажирів, який повинен містити наступну інформацію:
Прізвище.
Ім’я. (прізвище та ім’я зазначається латинськими літерами з машинозчитуємої зони паспортного документа)
Вид документа (зазначається однією літерою символом, який знаходиться на першій позиції машинозчитуємої зони та позначує вид паспортного документу, наприклад «Р» – закордонний паспорт)
Серія та номер документа
Громадянство.
Число, місяць, рік народження (у форматі, наприклад 14MAY61)
Стать (M-чоловік, F-жінка).
Термін дії паспортного документа (12DEC22)
Державна належність паспортного документа (UKR)
Якщо до складу організованих груп, які виїжджають з України, входять особи, які не досягли 16-річного віку та прямують у супроводі одного з батьків або без них то замість серії та номеру паспортного документу зазначається серія, номер нотаріально засвідченої згоди одного з батьків або обох батьків на виїзд дитини за кордон.
Для організованих груп іноземців:
назва організатора міжнародного перевезення організованої групи, його юридична адреса;
електронна адреса туроператора, номер телефону контактної особи;
туристичний маршрут;
номер автобуса, дата та орієнтовний час прибуття в пункт пропуску;
прізвище, ім’я кожного пасажира (прізвище та ім’я зазначається латинськими літерами з машинозчитуємої зони паспортного документа) та його (її):
стать;
громадянство;
дата, місяць, рік народження (у форматі, наприклад 14 MAY 61);
серія, номер паспортного документа (зазначається однією літерою символом, який знаходиться на першій позиції машиночитаємої зони та позначає вид паспортного документу, наприклад «Р» – закордонний паспорт;
тип, номер візи – для іноземців з країн з візовим режимом в’їзду в Україну (серія, №).
2. Отримати на свою електронну скриньку відповідь від пункту пропуску, в якій буде зазначено: порядковий номер заявки, найбільш зручний час для прибуття автобусу в пункт пропуску, смугу руху, де проводитиметься прикордонний контроль зазначеної організованої групи.
Така відповідь буде надіслана заявнику не пізніше ніж через дві години після надходження повідомлення на адресу пункту пропуску. 
3. По прибуттю у пункт пропуску, повідомити посадову особу Держприкордонслужби про порядковий номер заявки на прискорене перетинання кордону організованою групою.
Перевірка документів цієї організованої групи проводитиметься в автобусі за спрощеною процедурою.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00