ЗА 27 МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ ЗАПЛАТИТЬ ДЕРЖАВА

2019-12-24 16:53:38
Наскільки готові медичні заклади області до контрактування з Національною службою здоров’я, які ризики у фінансуванні мають певні лікарні – обговорювали в Закарпатській обласній держадміністрації
на двох робочих нарадах керівники обласних та районних медичних установ.
Директор департаменту охорони здоров’я Єлизавета Біров детально проаналізувала готовність медзакладів до роботи в рамках Програми медичних гарантій 2020 (далі ПМГ-2020 ). Зокрема,  зупинилась на тому, що поряд із закладами які гарантовано отримають кошти в повному обсязі через ПМГ -2020, є і установи з низьким, середнім та високим ризиком недоотримання фінансування – від 10 до 50 відсотків. Є. Біров зазначила важливість комп’ютеризації та підключення закладів до медичних інформаційних систем. Причому, зараз є можливість абсолютно безкоштовно скористатися потужностями серверу, який розташований на базі обласного кардіодиспансеру.
Особливий акцент вже вкотре зроблено на необхідності навчання медичного персоналу працювати з новою моделлю оплати медпослуг на основі діагностично-споріднених груп (ДСГ). Адже якість кодування лікарів інформації про пролікований випадок буде напряму впливати на обсяг коштів отриманих закладам охорони здоров’я від НСЗУ. «Треба не тільки якісно та фахово надати медичну послугу, але й своєчасно та правильно зафіксувати її в системі. Тільки за такої умови НСЗУ оплатить кошти за лікування. Ще до 25 грудня лікарі можуть встигнути зареєструватися на сайті НСЗУ на безкоштовний он-лайн курс з навчання правильно кодувати діагнози», - наголосила Єлизавета Біров і закликала колег обов’язково донести цю інформацію до кожного лікаря.
Також під час наради йшлося і про останні зміни щодо можливості попередньої оплати послуг закладам охорони здоров’я до 60% суми, за відповідний період згідно договору. Це дозволить уникнути фінансових проваль під час запуску нової системи оплати медичних послуг.
З тим, щоб максимально ефективно задіяти весь лікувально-діагностичний потенціал медустанов, кожен керівник має визначитися з пакетом (чи кількома пакетами) медичних послуг, які може надавати його заклад. На наступний рік передбачено 27 таких пакетів. Всі вимоги від технічного обладнання до кваліфікації медичного персоналу, докладно викладені на сайті НСЗУ за посиланням: https://nszu.gov.ua/likar-2020.
Під час наради також наголошувалось на персональній відповідальності керівника за своєчасність та готовність закладу до входу у реформу. Є.Біров звернулась до колег з проханням доносити об’єктивну інформацію як до медиків, так і до пацієнтів. І резюмувала: «Медичні заклади закривати не будуть. В районах – це власність місцевих громад і в першу чергу - їх зона відповідальності. Для того, щоб ефективно і якісно надавати допомогу нашим краянам, потрібно щоб кожна громада турбувалась про це». Фактично, якщо заклад не спроможний заробляти на своє утримання через контрактування з НСЗУ (наприклад, через відсутність кваліфікованих фахівців чи дороговартісного обладнання…), то весь тягар його утримання лягає на бюджет громади. І саме громада буде вирішувати який лікар їм потрібен і як оплачувати йому роботу.






Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00