В ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПРОВЕДЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ РАДІОАКТИВНИХ ВІДХОДІВ

2019-12-24 17:00:19
23 грудня, під головуванням першого заступника голови ОДА Олексія Гетманенка відбулося засідання обласної інвентаризаційної комісії з проведення державної інвентаризації радіоактивних відходів.

На виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 25.10.2019 № 581 в області сформовано Перелік підприємств, організацій, установ, наукових і медичних закладів, на яких необхідно провести інвентаризацію радіоактивних відходів. Згідно з Переліком в області інвентаризація РАВ мала бути проведена на 4-ох об’єктах, які розташовані на території м. Ужгорода.
Директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Юрій Шпонтак повідомив, що, незважаючи на вимоги розпорядження голови облдержадміністрації та неодноразові звернення обласної інвентаризаційної комісії з проведення державної інвентаризації радіоактивних відходів, Ужгородським міськвиконкомом не створено комісію з проведення державної інвентаризації радіоактивних відходів та не організовано відповідні заходи 7-ї державної інвентаризації радіоактивних відходів на території міста Як наслідок, матеріали з проведення державної інвентаризації радіоактивних відходів від об’єктів з наведеного Переліку надходили безпосередньо до обласної інвентаризаційної комісії з проведення державної інвентаризації радіоактивних відходів. Із 4-ох об’єктів вищенаведеного Переліку державна інвентаризація радіоактивних відходів проведена тільки на двох.
Не проводилась державна інвентаризація у ДВНЗ «Ужгородський  національний  університет» та на об’єктах Закарпатської митниці ДФС України.
Крім того, упродовж 2018-2019 років в області зафіксовано 2 випадки виявлення радіоактивних відходів: 23.10.2018 року на території м. Ужгород (контейнери із радіоізотопним сповіщувачем диму РИД-1, джерелами іонізуючого випромінювання типу БИК-М та БИС-М-3 та контрольними джерелами для дозиметричних приладів) і на території КПП «Малий Березний – Убля» Великоберезнянського району під час проходження 25.08.2019 року митного контролю.
На сьогодні вирішено питання щодо перевезення та подальшого захоронення представниками ДСП «Львівський ДМСК» ДК «УкрДО «Радон» радіоактивних відходів, виявлених на території КПП «Малий Березний – Убля».
Встановлено, що із 4-ох об’єктів, на яких мала бути проведена інвентаризація, радіоактивні відходи не виявлено.
Пресслужба ОДА
 






Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00