На всеукраїнській селекторній нараді презентували оновлений законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення

2020-01-16 09:49:07
15 січня, Олексій Гетманенко – в.о. голови Закарпатської обласної державної адміністрації, взяв участь у селекторній нараді під час якої презентували законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення №2178-10, підготовлений до другого читання.

Оновлений законопроект ще має розглянути профільний комітет парламенту, відтак його винесуть у сесійний зал. У селекторній нараді також взяли участь Петро Грицик – заступник голови обласної ради, Юрій Лесьо – директор департаменту агропромислового комплексу ОДА, представники фермерських господарств, сільських рад, науковці, тощо.
Під час презентації законопроекту заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький наголосив, що документ дозволяє купувати землю виключно громадянам України; територіальним громадам; державі Україна; юридичним особам України, учасниками яких є лише громадяни України, держави чи ОМС.
Натомість заборонено купувати землю до проведення референдуму іноземцям та особам без громадянства. До 1 січня 2030-го ціна продажу земельних ділянок приватної власності не може бути меншою за їх нормативну вартість. Станом на 1 січня 2020-го один га землі в середньому коштує, за словами Тараса Висоцького, 27 499 грн. Продавати можна не більше 10 тис. га одній особі.
Внесено і зміни щодо пільгових умов придбання держземель для фермерів. Приміром, передбачена розстрочка до 7 років на право оренди землі, набуте шляхом переоформлення права постійного користування.
Після презентації основних змін у законопроекті представники регіонів мали можливість задати запитання столичним посадовцям.
Ринок землі в країні має запрацювати з 1 жовтня 2020-го року.
Пресслужба ОДА
 














Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00