Олексій Гетманенко: У Закарпатті ставлять велику крапку на незаконній діяльності АЗС та ігрових закладів

2020-01-20 15:20:23
Сьогодні, 16 січня, у пресцентрі ОДА представникам мас-медіа розповіли, як ведеться боротьба з тіньовою економікою в області, зокрема з нелегальними АЗС, гральним бізнесом.

У своїй промові в.о.голови ОДА Олексій Гетманенко зазначив:
- У Закарпатській ОДА створена робоча група до складу якої входять працівники Нацполіції, прокуратури, податкової служби, ДСНС, ДАБІ, Держпраці та інших установ. Вони проводять масштабні та раптові перевірки в різних районах краю і кожен представник у межах своєї компетенції вживає конкретних заходів впливу, про які зараз вам детально розкажуть.
Моя позиція – всі нелегальні автозаправки та гральні заклади повинні припинити діяльність, всі тіньові схеми ринку на нафтопродуктів  повинні бути ліквідовані, а їх учасники притягнуті до відповідальності.
Люди повинні купувати якісне паливо і лише в ліцензованих нафтотрейдерів. Що стосується ігрових закладів, то організатори азартних ігор, які отримують кримінальні доходи, також відійдуть у минуле.
Користуючись нагодою, хочу звернутися через засоби масової інформації до підприємців із закликом вести чесно і прозоро бізнес. Адже нині суспільство прагне кардинальних змін, тож почнімо кожен з себе, думаючи про державу, майбутнє наших дітей, добробут нації і нашого краю.
Як казав відомий американський бізнесмен Генрі Форд: Бізнес, в якому немає нічого крім грошей — це поганий бізнес! – сказав О.Гетманенко.
Як зазначив начальник ГУ Нацполіції в Закарпатській області Олександр Канцідайло, з 26.12.2019 по 15.01.2020 року міжвідомчою групою з питань протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів на території області припинено діяльність 43 АЗС. Зареєстровано 2 кримінальні правопорушення щодо реалізації незаконно виготовлених нафтопродуктів Місцева прокуратура забезпечує процесуальний контроль за ходом слідства. Загалом, правоохоронцями вилучено 28 тон палива на суму 879 тис. грн.
Що стосується протидії гральному бізнесу, то правоохоронці вживають оперативно-розшукові заходи з метою ліквідації в краї нелегальних гральних закладів та притягнення винних у цьому осіб до передбаченої законом відповідальності. Зокрема, припинено діяльність на території Закарпатської області 349 закладів, у яких надавалися послуги забороненого в Україні грального бізнесу. Під час обшуків вилучено 272 одиниці грального обладнання, зокрема 214 компютерів, 8 гральних апаратів, 3 столи для гри в покер, 74 одиниці іншого грального обладнання. За даними фактами розпочато 14 кримінальних проваджень.
10 особам слідчі оголосили про підозру в скоєнні злочинів даної категорії. Після завершення досудового розслідування кримінальні провадження буде скеровано до суду.
Начальник ГУ ДФС у Закарпатській області Олексій Петріченко поінформував, що з початку 2020 року оперативним підрозділом ГУ ДФС у Закарпатській області припинено діяльність 4 АЗС, що здійснювали діяльність без необхідної дозвільної документації. Із незаконного обігу вилучено 14,6 тон на суму 485 тис грн паливно-мастильних матеріалів та вилучено автозаправні комплекси орієнтовною вартістю 900 тис грн.
За результатами проведених заходів на громадян складено протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 164 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення». Також  ході проведення заходів з протидії незаконному обігу та роздрібній торгівлі пальним ділками самостійно демонтовано 14 незаконних АЗС.
Насамкінець в.о. прокурора області Андрій Манькут наголосив, що торік в області викрито злочинну організацію, учасники якої налагодили роботу мережі незаконних гральних закладів. Десяти закарпатцям прокуратура погодила підозру у створенні, налагодженні чи забезпеченні роботи вказаної злочинної організації з незаконного зайняття гральним бізнесом. В ході слідства зібрано докази того, що фігуранти злочину, у період з вересня 2018 року по теперішній час налагодили роботу підпільних гральних закладів на території м.Ужгорода, м.Чоп, Ужгородського району, м.Виноградів, Виноградівського та Тячівського районів. В основному, азартні ігри проводились на комп’ютерних симуляторах. Усі заклади були замасковані під інтернет-клуб.
Загалом, в ході розслідування проваджень вказаної категорії, правоохоронцями проведено 57 обшуків та 92 огляди. За їх результатами вилучено значні суми готівки (1600 доларів США, 760 Євро, майже 138 тис грн.), понад 660 одиниць комп’ютерної техніки, 249 одиниць іншого обладнання, 2 гральні столи в покер (разом з ігровими костями, картами, фішками різного номіналу), записники і чорнову документацію. Зазначене майно визнано речовим доказом та на нього накладено арешт.
Насамкінець журналісти мали змогу поставити питання. Їх цікавило, хто стоїть за незаконними АЗС в краї, в яких районах найбільше фіксуються нелегальні АЗС та ігрові заклади, за якими характеристиками їх виявляють та чому після закриття, вони через деякий час починають незаконно функціонувати.
На всі питання були надані відповіді, а Олексій Гетманенко резюмував: «Ми створили робочу групу, де залучили багато структур, щоб не було ніяких «прикривань». І якщо хтось з ділків сподівається перечекати, то хочу їх запевнити, що через тиждень-два обладнання незаконних АЗС демонтують, і ми поставимо велику крапку їх нелегальній діяльності.
Пресслужба ОДА

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00