На Закарпатті проведуть профілактичні заходи для протидії пташиному грипу та африканській чумі свиней

2020-01-28 11:31:38
У понеділок, 27 січня, під головуванням в.о. голови ОДА Олексія Гетманенка відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Закарпатській ОДА. Йшлося про епізоотичну ситуацію по високопатогенному грипу птиці та африканській чумі свиней.

- Протягом січня 2020 року зареєстровано захворювання птиці на високопатегонний грип птиці в державах, які межують із Закарпатською областю: Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії. 20 січня дане захворювання зареєстровано і в Україні, у Вінницькій області. Що стосується африканської чуми свиней, то у поточному році в державі зафіксовано вже два випадки. У сусідніх країнах ситуація з цим явищем теж неблагополучна. Тому нам потрібно якнайоперативніше провести в області всі необхідні профілактичні заходи, щоб запобігти потраплянню цих вірусів на територію Закарпаття, - наголосив Олексій Гетманенко.
Як повідомив очільник ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області Іван Гуледза, починаючи з 2016 року до першого кварталу 2019 року в області фіксувався АЧС, але завдяки злагодженим діям органів влади, відповідних служб та проведеним заходам з оздоровлення цю проблему вирішили, і вже 2019 рік область завершила з нульовим результатом.
Він наголосив, що основними негативними наслідками високопатогенного грипу птиці є зменшення поголів’я птиці, що становить загрозу продовольчій безпеці; застосування низки обмежень; заборона торгівлі; необхідність проведення додаткових ветеринарно-санітарні заходів, які потребують додаткових людських і фінансових ресурсів. Зазначалося, що найбільше на території області птахогосподарств нараховується у Виноградівському районі (11), по дві – в Хустському і Ужгородському районах, і одне на Мукачівщині.
За підсумками засідання комісії, ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області доручено провести позапланові перевірки всіх наявних на території області птахогосподарств, а також здійснювати роз’яснювальну роботу щодо профілактики високопатогенного грипу птиці.
Також з метою моніторингу циркуляції вірусу африканської чуми серед диких свиней в області буде продовжено проведення депопуляції (зниження чисельності) диких свиней. Відбір та дослідження патматеріалу від відстріляних диких свиней здійснюватииеться із дотриманням вимог біобезпеки.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00