Радилися фахівці з питань протидії домашньому насильству

2020-01-31 10:31:29
31 січня 2020 року відбулася нарада під головуванням заступниці голови обласної державної адміністрації Ольги Травіної з питань створення притулків (шелтерів) для осіб, постраждалих від домашнього насильства.
Участь у нараді взяли керівники та фахівці департаментів соціального захисту населення облдержадміністрації та Ужгородської міської ради, Служби у справах дітей облдержадміністрації, Закарпатського обласного та Ужгородського міського центрів соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді, а також голова громадської організації „Неємія” Тетяна Мачабелі.
На нараді проаналізовано реальний стан справ та доцільність створення притулків в містах та районах області. Вже на 7 лютого запланована наступна зустріч за участі громадських організацій області, аби скоординувати подальші дії.
Довідково.
Протягом  2019 року до ГУНП в Закарпатській області надійшло 3218 звернень щодо насильства в сім’ї. Кількість звернень в середньому по області, порівнюючи з 2018 роком, складає 108 відсотків. Ріст звернень означає, що факти насильства, попри менталітет мешканців області, перестають замовчуватися.
Всього за 2019 рік на  різноманітні заходи  щодо запобігання та протидії домашньому насильству (тренінги, навчання, семінари, інформаційні кампанії тощо, які проводилися не лише протягом акції «16 днів проти насильства», а системно протягом року) департаментом використано 70,0 тис. грн. з обласного бюджету,  150,0 тис.грн. – з бюджету Мукачівського району (єдиного!). 3 особи пройшли корекційні програми в місті Ужгород. Листи щодо залучення до спільної роботи направлено всім судам на території області.
В області функціонують 3 притулки при громадській та релігійній організаціях в м. Ужгороді та Берегівському районі, а також при благодійному фонді у Мукачівському районі. Крім того, функціонують 2 неспеціалізованих заклади, які утримуються за рахунок коштів обласного бюджету.
За станом на 1 січня 2020 року, за даними райдержадміністрацій, міськвиконкомів, виконавчих органів об’єднаних територіальних громад, в області працюють 9 мобільних бригад.  
На реалізацію у 2020 році заходів з питань запобігання сімейному неблагополуччю передбачено кошти лише у Берегівському, Мукачівському, Ужгородському   та Тячівському районах.
У всіх районах та містах області (за винятком міста Ужгород) відсутні видатки на проведення корекційних програм для кривдників. Загалом у місцевих бюджетах всіх рівнів передбачено на 2020 рік  1,5 млн. гривень (основна частка з яких – в бюджеті міста Ужгород за новозатвердженою програмою), з них в обласному – 180,0 тис. гривень.
Завданнями на сьогодні є:
1) вирішити питання щодо створення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства в усіх районах, містах, обєднаних територіальних громадах, передбачивши відповідне фінансування;
2) передбачити в місцевих бюджетах видатки на проведення корекційних програм для кривдників та відпрацювати механізм їх реалізації (з урахуванням необхідності визначення відповідних спеціалістів та забезпечення їх приміщенням та засобами);
3) вирішити питання надання соціальних послуг в частині забезпечення місцем безпечного тимчасового цілодобового перебування постраждалих від домашнього насильства осіб (притулку (шелтері), соціальній квартирі, кризовому центрі, шляхом закупівлі таких послуг у громадських організацій, юридичних або фізичних осіб, що спеціалізуються на наданні таких послуг, тощо) відповідно до Закону України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”  та Закону України  „Про соціальні послуги”, який набрав чинності з 1 січня 2020 року та передбачити в місцевих бюджетах відповідні видатки.
Відповідно до Закону України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”, пункту 22 постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 658 „Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статті” керівники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування несуть персональну відповідальність за реалізацію заходів із запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Тячівська районна державна адміністрація
90500, Закарпатська область,
м. Тячів, вул.Незалежності 30
Електронна пошта
tyachivrda@carpathia.gov.ua
tyachivrdaua@ukr.net

Графік роботи
Пн-Чт: 08:00 - 17:15
П’ятниця - 08:00 - 16:00